Antalet bedrägerier ökar kraftigt

Antalet anmälda bedrägerier ökar kraftigt, enligt färska siffror. Vanligast är kortbedrägerier och värst drabbade är äldre personer. –Vi har en tråkig utveckling, säger Tomas Roos på Dina försäkringar.

Olika typer av bedrägerier har blivit allt vanligare i takt med att kontanter inte längre används i samma utsträckning. Arkivbild.

Olika typer av bedrägerier har blivit allt vanligare i takt med att kontanter inte längre används i samma utsträckning. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson / TT

Ekonomi2023-08-28 06:00

Efter flera år där mängden anmälda bedrägerier minskat har trenden i år brutits. Under årets första sex månader rapporterades sammanlagt omkring 114 000 bedrägerier – en ökning med 25 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

– Från att vi har haft en bra utveckling de senaste åren har vi sett ett rejält lyft. Det är också andra typer av bedrägerier jämfört med innan. Det är mer av de digitala bedrägerierna, säger Tomas Roos.

"Ingen grupp slipper undan"

Han är kommunikationschef på Dina försäkringar, som har sammanställt siffrorna från Brottsförebyggande rådet (Brå). Kortbedrägerier på nätet är vanligast och årets drygt 41 000 anmälningar är en dramatisk ökning jämfört med fjolårets cirka 24 000 anmälningar under perioden januari-juni.

Även bedrägeri genom social manipulation har ökat väsentlig, 43 procent.

– De som gör det här blir bättre och bättre. Ingen grupp slipper undan men en överväldigande del av bedrägerierna sker mot äldre, säger Roos.

Var misstänksam

2019 trädde EU:s betaltjänstdirektiv PSD2 – som ställer högre krav på köparen att verifiera sig med exempelvis bank-id – i kraft. Enligt polisen förklaras den ökande mängden anmälningar bland annat av att bedragarna hittat sätt att runda direktivet.

Ett av de vanligaste tillvägagångssätten är att bedragaren skickar ett mejl eller ett sms där den utger sig för att företräda en bank, myndighet eller ett välkänt företag och uppmanar mottagaren att lämna ifrån sig sina kortuppgifter.

Tomas Roos uppmanar alla att vara misstänksamma.

– Man ska tänka sig för innan man delar sina uppgifter. Det finns inga seriösa aktörer som ber om att man ska uppge koden till bank-id. Försök ha olika lösenord och be att få ringa upp om någon ringer och du blir osäker, säger han.

Fakta: Anmälda bedrägerier januari-juni 2023

Kortbedrägeri utan fysiskt kort: 41 251 (+70 procent jämfört med motsvarande period 2022)

Bedrägeri genom social manipulation: 22 695 (+43 procent)

Annonsbedrägeri: 13 433 (+17 procent)

Övrigt bedrägeri: 12 119 (-6 procent)

Identitetsbedrägeri: (-29 procent)

Utpressning: 4 323 (-38 procent)

Fakturabedrägeri: 3 848 (-13 procent)

Källa: Dina försäkringar.


Fakta: Så skyddar du dig mot id-stöld

Riv sönder papper som innehåller personuppgifter innan du kastar dem i soporna. Eller, om möjligt, skaffa en dokumentförstörare.

Lås brevlådan om du får din post i en brevlåda som andra kan komma åt. Är du bortrest, be någon tömma den åt dig eller lagra din post hos posten.

Var försiktig med vilka personliga uppgifter du lämnar ut i exempelvis sociala medier. Lämna inte ut ditt personnummer om det inte behövs och aldrig till någon som du inte har tillräcklig information om.

Det är också viktigt att du själv skyddar dig digitalt genom att ha aktiv brandvägg, virusskydd, spamfilter och filter mot nätfiske.

Skydda varje konto med sitt eget unika lösenord. Om ett av dina lösenord läcker ut kommer dina andra konton då fortfarande att skyddas. Har du möjlighet använd tvåstegsverifiering för extra skydd. Kontrollera kontoutskrifter.

Öppna eller svara inte på e-post om du inte vet vem den kommer från. När du går in på din banks hemsida, skriv hellre in hela adressen själv än att använda eventuell länk.

Källa: Dina försäkringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!