"57:orna" kompenseras efter skattemissen

När delar av pensionssystemet höjdes vid årsskiftet hamnade personer födda 1957 skattemässigt i kläm. För många nyblivna pensionärer har det inneburit flera tusenlappar mer i skatt i månaden. Nu satsar regeringen drygt tre miljarder kronor för att kompensera årskullen.

Personer födda 1975 kommer att få en utbetalning för den missade skattesänkningen under 2023. Arkivbild.

Personer födda 1975 kommer att få en utbetalning för den missade skattesänkningen under 2023. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-08-26 07:00

En av regeringens satsningar i höstens budget, som presenteras den 20 september, blir att återbetala "57:orna". Från den 1 juli nästa år påbörjas en utbetalning till de som drabbats av skattemissen.

Kompensationen uppgår till totalt 3,2 miljarder kronor.

– Vi ska göra det här så rätt och rättvist som det bara är möjligt, både pensionssystemet och skattesystemet är komplicerade system. Tekniken återkommer vi till, men man ska veta att vi kommer att göra allt vi kan för att det här ska bli så rätt som möjligt, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till TT.

Tusenlappar högre skatt

Bakgrunden till situationen som drabbat omkring 110 000 svenskar födda 1957 är de höjningar av olika pensionsrelaterade åldrar som infördes den 1 januari i år.

En förändring var det förhöjda grundavdraget som numera gäller från det år en person fyller 67 år, inte från 66 år som tidigare. Vanligtvis skapas det övergångsbestämmelser för de som redan uppnått åldern med ett tidigare regelverk – men inte i detta fall.

Följden har blivit att alla personer födda 1957 får vänta ytterligare ett år på skattesänkningen – trots att de i andra avseenden räknas som pensionärer.

Enligt pensionärsorganisationer handlar det i snitt om drygt 2 000 kronor mer i skatt varje månad. För en som fortfarande arbetar i genomsnitt 3 000 kronor.

Ursäkt från Pensionsmyndigheten

Drabbade pensionärer, pensionärsorganisationer och fackförbund har länge protesterat och krävt att "57:orna" ska kompensation för missen.

I början av året skickade Pensionsmyndigheten ut ett brev till årskullen där myndigheten beklagade att de i sitt remissvar inte informerat regeringen om effekterna av lagförslaget.

Svantesson vill inte lägga skulden på någon, men konstaterar att höjningen av pensionsåldern till 66 år hanterades på ett väldigt dåligt sätt.

– De (57:orna) har fått vänta orimligt länge på den skattesänkning som de har rätt till. Många har varit upprörda och arga och jag förstår det, och därför har jag ägnat en hel del tid åt detta, säger Svantesson.

Skjuter på nästa höjning

Många har varnat för att dilemmat med det förhöjda grundavdraget skulle upprepa sig för personer födda 1959. 2026 höjs nämligen åldersgränsen för att få ta del av skattelättnaden ännu en gång, till att börja gälla från året man fyller 68.

För att komma till rätta med problemet väljer regeringen att senarelägga höjningen ett år till den 1 januari 2027. Förändringen bedöms innebära minskade skatteintäkter med 3,4 miljarder kronor 2026.

– Det reserverar vi redan nu för att kunna göra detta och för att inte 59:orna ska hamna i kläm, säger Svantesson.

Enligt Svantesson har satsningarna och förändringen av skattelagstiftningen inte förankrats i pensionsgruppen.

– Min uppfattning är att alla partier vill rätta till det här, även om det inte har legat i andra partiers budgetar. Jag tror att det här är någonting som alla partier, både de som är i pensionsgruppen och de utanför, kommer att uppskatta, säger hon.

Rättelse: I en tidigare version förekom en felaktig åldersangivelse gällande 2026 års förhöjda grundavdrag.

Fakta: Regeringens kompensation för "57:orna"

Personer födda 1957 kompenseras genom utbetalning på skattekontot från 1 juli 2024. Inget ansökningsförfarande krävs. Kompensationen bedöms uppgå till 3,2 miljarder kronor och och omfatta cirka 110 000 personer.

För att inte personer födda 1959 ska hamna i samma sits skjuter regeringen på nästa höjning av åldersgränsen för rätt till det förhöjda grundavdraget till den 1 januari 2027. Detta bedöms innebära minskade skatteintäkter med 3,4 miljarder kronor 2026.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!