Fler jobb hotas - jätteökning av varsel

Varslen ökar markant och arbetslösheten stiger. Nu pekar trenden tydligt mot en sämre jobbmarknad. –Det är inget ras, det är fortfarande en ganska mild ökning, säger Emil Persson på Arbetsförmedlingen.

Fler söker sig till Arbetsförmedlingen.

Fler söker sig till Arbetsförmedlingen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsmarknad2023-10-12 05:55

Det har flaggats en tid – att arbetslösheten kommer att öka i takt med att lågkonjunkturen kommer. Nu verkar det hända mer tydligt.

– Det är relativt höga varsel, det är färre jobbannonser i platsbanken, säger arbetsmarknadsanalytiker Emil Persson.

Arbetslösheten ökar också jämfört med föregående månader, visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik. Fler skrivs in än vad som lämnar för nytt jobb, jämfört med hur det såg ut tidigare.

Flera tecken

– Det är flera indikatorer som pekar åt det hållet. Men det är inget ras likt det i pandemin eller i finanskrisen, det är fortfarande en ganska mild ökning, säger Emil Persson.

6 500 personer varslades om uppsägning i september, klart högre än det historiska snittet på drygt 4 000, och också rejält mycket högre än samma månad i fjol då enbart 1 900 varslades. Det är också den högsta septembersiffran sedan 2012.

Flest varslade uppsägningar sker i byggbranschen och i industrin.

– Det är knutet till konjunkturkänsliga branscher, säger Persson.

I slutet av september var 332 000 personer, 6,4 procent av arbetskraften i åldrarna 16-65 år, inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det är ungefär lika många som i fjol, men en högre andel jämfört med föregående månader.

Högst i syd, lägst i norr

Samtidigt minskar de lediga jobben hos Arbetsförmedlingens platsbank, från 161 000 i september i fjol till nu 115 000 jobb.

Högst arbetslöshet har Skåne och Södermanland, 8,5 procent, följt av Gävleborgs län. Lägst arbetslöshet har norra Norrland, allra lägst i Västerbottens län, 3,7 procent.

Nästan hälften, 148 000, av alla inskrivna arbetslösa var födda i ett land utanför Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!