Direktörerna hör fackens krav på ansvar

–Jag är inte tondöv.Det säger arbetsgivarorganisationens vd Klas Wåhlberg apropå fackens krav och vissa näringslivsprofilers uttalande om att direktörerna också måste hålla igen på excesserna för att mota inflationen.

Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen. Arkivbild.

Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen. Arkivbild.

Foto: Karin Wesslen/TT

Arbetsmarknad2022-12-21 13:58

När inflationen ligger över tio procent och facken "bara" krävt 4,4 procent i lönepåslag, innebär det rejäla reallönesänkningar två år i rad. Fackbossarna känner trycket från medlemmarna som resonerar ungefär som så här: "Varför ska jag hålla igen mitt pris (lön) när alla andra höjer sina priser?"

Fackledningarnas besked, liksom flertalet bedömares, är att en löne- och prisspiral gör alla till förlorare. Men för att löntagarna ska ställa upp på detta krävs att alla i samhället visar återhållsamhet, inte minst direktörerna i näringslivet. Annars blir det en extremt bråkig lönerörelse, varnar facken.

– Det finns stor förståelse för detta, säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg på en pressträff i samband med avtalsväxlande med facken, på TT:s fråga om hur snacket går bland hans medlemsföretag.

Han pekar på att flera direktörer uttryckt en sådan förståelse och hänvisar bland annat till Investors styrelseordförande Jacob Wallenbergs, sedan i våras även styrelseordförande i Svenskt Näringsliv, skriftliga svar på Dagens Nyheters fråga om de kommer att snåla in på vd-lönerna: "Det är viktigt att inflationen inte drar iväg som en konsekvens av avtalsförhandlingarna. Och det är självklart så att vi alla har anledning att reflektera över detta oavsett nivå i företagen".

Klas Wåhlberg säger att Svenskt Näringsliv visserligen inte är direkt inblandade i förhandlingarna med facken. Det gör de enskilda arbetsgivarförbunden själva.

– Men jag är inte tondöv, säger han.

– Vi har fått tydliga signaler om återhållsamhet, fortsätter han.

Ett första svar på det kommer när börsbolagen lägger fram sina förslag på aktieutdelningar i månadsskiftet januari/februari. Strax därefter släpper bolagen sina årsredovisningar med löne- och bonusuppgifter till vd:arna.

Men det är ersättningar som avser det föregående året, alltså 2022, poängterar Klas Wåhlberg som chefar över en arbetsgivarorganisation med stora verkstadsjättar som medlemmar.

– Det blir ett pedagogiskt problem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!