Norskt fack kan ge sig in i Teslakonflikt

Det norska fackförbundet Fellesforbundet överväger åtgärder mot Tesla om företaget försöker kringgå den svenska hamnblockaden. Och allt fler svenska fack vidtar nu sympatiåtgärder.

Fackförbundet Transport på plats i hamnen i Malmö.

Fackförbundet Transport på plats i hamnen i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Arbete2023-11-08 11:03

Nu varslar även LO-förbundet Seko om sympatiåtgärder. Seko planerar att stoppa försändelser till och från Tesla för att förhindra att reservdelar och komponenter når fram, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Från den 20 november kommer brev, paket och leveranser på pall som görs av Postnord och Citymail till Tesla att stoppas, enligt Seko.

Norska Fellesförbundets ordförande Jørn Eggum uppger samtidigt att man ser över om det är aktuellt att även norska fack vidtar sympatiåtgärder.

"Följer noga"

"Vi följer konflikten noga och har regelbunden kontakt med IF Metall och Svenska Transportarbetareförbundet", skriver Jørn Eggum i en kommentar till TT.

"Från vår sida kommer en bedömning av konflikthjälp att göras, när och om någon förfrågan kommer från våra svenska kollegor."

Svenska Transports ordförande Tommy Wreeth sade till TT på tisdagen att de har dagliga kontakter med utländska fack för att utröna om det går att få någon hjälp med blockaden. Detta eftersom han har indikationer på att Tesla försöker runda den svenska blockaden genom att gå till utländska hamnar i Norge och Danmark.

På frågan om norska facket har märkt av en ökning av svenskar som tar sig över gränsen för att serva sina Teslabilar i Norge, svarar Eggum:

"Vi har inte fått någon information som tyder på det, men det kan vara så."

Störst förbund inom privatsektorn

Fellesforbundet är norska LO:s största förbund inom den privata sektorn med omkring 160 000 medlemmar.

IF Metalls Teslastrejk inleddes förra veckan. Bolagets tiotal serviceanläggningar runt om i landet är uttagna i strejk liksom ett 20-tal verkstäder. Transport har också blockerat lossning av Teslabilar i fyra svenska hamnar, och från 17 november i samtliga hamnar.

Striden handlar om fackets krav på kollektivavtal för verkstadsarbetarna, vilket Tesla inte vill teckna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!