Inför ett skönhetsråd i kommunen

Debatten kring Stören och husens liggande panel fortsätter.

Debatten kring Stören och husens liggande panel fortsätter.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2018-09-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var med spänd förväntan många såg fram mot att få nya bostäder i centrala Vimmerby och kvarteret Stören. Föreningen Bevara Vimmerby hade lugnats med att ”det kommer att bli bra utseendemässigt” från kommunens sida.

Det kunde ha blivit värre men det blev definitivt inte bra. I Vimmerby har det historiskt byggts träfasader med stående panel. Med några uthus i centrala Vimmerby som undantag är samtliga trähus byggda så. Dessutom har alla de gamla husen fönsterspröjs. De nya husen saknar dessa och har byggts med liggande panel som är typiskt för kuststäder. Skitsaker kanske någon tycker men det är det faktiskt inte. Dessa hus blir en integrerad del av centrala Vimmerby och ska därför naturligtvis ansluta till den historiska miljön. Med sitt läge ger fastigheterna också det först intrycket av Vimmerby stad och dess bebyggelse och är därför extra viktigt.

Området kommer att fortsätta att förtätas. Kommer kommunen att försöka rätta till misstagen i de ännu ej byggda husen?

Jag framförde den här kritiken i en intervju i Vimmerby Tidning den 7 augusti. Ingen på kommunen, vare sig tjänstemän eller politiker har ännu reagerat eller tagit kontakt med mig eller föreningen.

En del städer har inrättat ett skönhetsråd bestående av företrädare för olika byggnadsintressen. Jag kan tänka mig att till exempel Vimmerbys fastighetsägarförening, Samhällsbyggnadsavdelningen, Hembygdsföreningen, Bevara Vimmerby, Vimmerby konstförening, stadsarkitekten, Miljö- och Byggnadsförvaltningen kan ingå i sådant råd. Redan idag har kommunen knutit till sig olika råd som Pensionärsrådet och Landsbygdsrådet.

Rådet ska vara en rådgivande instans vid större byggnationer och förändringar.

Att kunna diskutera dessa frågor innan spaden sätts i marken måste vara bättre än att kritiseras i efterhand och torde minska antalet felbeslut i framtiden. Detta gäller inte minst när Karlbergstomten ska bebyggas. Där ska vi visa vad Vimmerby går och står för.

Vad tycker våra politiker om förslaget?