Att hjälpa ofrivilligt barnlösa borde vara prioriterat

"Vi vill se att nationella riktlinjer för ofrivillig barnlöshet tas fram som dels likvärdig IVF-vård med fler försök liksom syskonförsök och som dels föreskriver moderna metoder med maximal möjlighet till en graviditet", skriver Sarah Kullgren och de övriga KD-politikerna.

"Vi vill se att nationella riktlinjer för ofrivillig barnlöshet tas fram som dels likvärdig IVF-vård med fler försök liksom syskonförsök och som dels föreskriver moderna metoder med maximal möjlighet till en graviditet", skriver Sarah Kullgren och de övriga KD-politikerna.

Foto: Pressbild

Vimmerby2025-05-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vart sjätte par i Sverige kämpar med ofrivillig barnlöshet. I ett läge där antalet födda barn per kvinna är det lägsta sedan mätningarna startade 1751, borde hjälpen till barnlösa vara i centrum. Mycket mer kan göras för att denna grupp ska få de barn som de önskar.

Sverige har åter en kris i befolkningsfrågan. Förra året föddes i snitt 1,43 barn per kvinna vilket debatterats flitigt denna vår. Olika skäl lyfts fram som möjliga förklaringar och pannor läggs i djupa veck för att komma på sätt att vända utvecklingen.

Samtidigt har vi en stor mängd par i Sverige som kämpar för att få sitt första barn eller kanske ett syskon till en pojke eller flicka därhemma. De kan få lägga månader och år på att kunna bilda familj, något som både kan bli kostsamt och innebära en tuff psykisk press.

I dagsläget har du endast rätt till tre regionfinansierade IVF-försök och ingen region i Sverige erbjuder betalda syskonförsök. Vi vill underlätta familjebildning genom att ge par med barnlängtan möjlighet till tre till IVF-försök för att få ett första gemensamt barn. Men också att familjen ska kunna erbjudas mellan ett och tre syskonförsök.   

Även chanserna per försök kan öka. För den som sätter in ett färskt embryo är chansen endast 30 procent per försök. Om man sätter in så kallade blastocyster som är 5-6 dagar gamla, så ökar möjligheten att bli gravid till 40–55 procent.

Och trots att kvaliteten är högre liksom livsdugligheten så används fortfarande mindre utvecklade embryon när de sätts in färska på sina håll, visar en genomgång av DN. Dessutom genomförs inte så kallade PGT-A-tester i Sverige. Dessa är förbjudna med argumentet att embryon med ett visst kön eller handikapp skulle kunna väljas bort. För en kvinna mellan 35-40 år, så ökar sannolikheten att det blir en graviditet från cirka 26 procent utan testet, till 64 procent med ett testat embryo*.

Att hjälpa ofrivilligt barnlösa par att bilda familj borde vara allra högsta prioritet. Både för att Sverige behöver att en ny ung generation bidrar till samhällsbygget och för alla de barnkämpande parens skull.

Vi vill se att nationella riktlinjer för ofrivillig barnlöshet tas fram som dels likvärdig IVF-vård med fler försök liksom syskonförsök och som dels föreskriver moderna metoder med maximal möjlighet till en graviditet.

En win-win för oss alla.

Sarah Kullgren, förbundsordförande KD-kvinnor

Liselotte Ammert, ordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet i Kalmar län

Maud Ärlabrant, vice ordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet i Kalmar län