VI VILL klargöra att på samtliga yrkesprogram i gymnasieskolan kan eleven bli behörig till högre utbildning. Eleven måste dock göra ett aktivt val, och till det finns god hjälp via studie- och yrkesvägledarna på skolorna. Detta är ett viktigt konstaterande. Yrkesprogram i gymnasieskolan är inte en återvändsgränd. Om eleven vill läsa vidare på högskola efter sin gymnasiala yrkesutbildning blir då en fråga om betyg, inte behörighet.
De ungdomar som har gjort sina första val till den nya gymnasieskola som startar hösten 2011 har säkerligen gjort sina val på ett genomtänkt och klokt sätt. En faktor som kan ha påverkat är diskussionen om ifall de elever som läser yrkesprogram har, eller inte har, behörighet att läsa vidare på högskola och universitet.
Att läsa yrkesprogram ger ungdomarna flera valmöjligheter; antingen går eleven till arbete eller praktik efter sin examen, eller väljer att fördjupa sina kunskaper genom ytterligare studier.
Eller, vilket är den modell som sannolikt kommer att bli allt vanligare i framtiden - att jobba några år, tjäna pengar och bidra till regionens tillväxt och ge sig själv nya karriärmöjligheter, genom vidareutbildning, när det känns rätt.
EN ANNAN faktor som säkerligen har spelat in är den bild av industrin som har getts i massmedia de senaste åren, där finanskris, företagsnedläggningar och osäkerhet har toppat nyhetsflödet.
Den bilden gäller inte längre, ekonomin har vänt och både privat och offentlig sektor har ett omfattande behov av utbildad arbetskraft de närmaste åren.
För att konkurrera på stora delar av arbetsmarknaden kan en bra yrkesutbildning i bagaget vara en väg in. En utbildning som är relevant utifrån dagens behov och med valmöjligheter för framtiden. Den utbildningen erbjuder vi på yrkesprogrammen.
Inom Regionförbundet Östsam samverkar kommunerna och landstinget för att säkra att regionens ungdomar ska ha bästa tänkbara möjligheter när det gäller sitt val av gymnasieutbildning, både när det gäller omfattning och kvalitet.
Vår förhoppning är att den omvalsperiod som öppnar i april används klokt och att möjligheten att välja till högskolebehörighet inom yrkesprogrammen uppmärksammas. Yrkesprogrammen kan ge möjlighet till både jobb och högskolebehörighet.
Arbetsgruppen L 15 Regionförbundet Östsam
Carina Johansson (FP), Regionförbundet Östsam, Annsofi Ramevik (S) Boxholm, Ulrika Jeansson (S) Finspång, Pontus Wessman (MP) Kinda, Anita Jernberger (FP) Landstinget, Carina Boberg (FP) Linköping, Jennifer Myrén (S) Mjölby, Nicklas Rudberg (S) Motala, Teresa Carvalho (S) Norrköping, Bengt Johansson (C) Söderköping, Leif Andersson (C) Tranås, Daniel Nord (M) Vadstena, Hans G Andersson (NB) Valdemarsvik, Christer Wiström (M) Ydre, Lars-Erik Nilsson (M) Åtvidaberg
Yrkesprogram ger jobb och flera val
Det är något som inte stämmer. Vi ser kraftigt vikande ansökningar till yrkesprogrammen i gymnasieskolan i hela landet och naturligtvis även i vår region. Detta samtidigt som arbetslivet i det närmaste skriker efter yrkesutbildad arbetskraft. Vi utbildningsansvariga politiker i regionen ser med oro på utvecklingen.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.