Utveckling av service på landsbygden

Stora delar av Sverige består av landsbygd. Betydande delar av Kalmar län räknas hit. Drygt två miljoner svenskar bor på landsbygden men ändå stiftas lagar och regler ofta efter storstädernas förutsättningar. Befolkningen på landsbygden får ofta förlita sig på den lokala lanthandeln eller bensinmacken för både kommersiell och offentlig service.

LV Debatt2011-04-27 06:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

HELA SVERIGE skall leva driver just nu ett projekt där femton orter arbetar för att skapa hållbara lokala servicelösningar. Syftet med projektet är att utveckla nya servicelösningar där en butik, drivmedelsstation, skola, samlingslokal eller annan servicegivare används som utgångspunkt för utökad service.
Bygdens invånare vet bäst själva vilka servicetjänster som är viktigast för dem och det är därför de som står för idéerna på vad som skall genomföras. I projektet sammanförs invånare med bygdens servicegivare, entreprenörer och andra intressenter. Arbetet i projektet sker i nära samarbete med representanter för kommun och länsstyrelsen.

DEN ALLMÄNNA servicen i ett lokalt samhälle är dock en grundförutsättning för bygdens utveckling. För att hitta de smartaste vardagsservicelösningarna gäller det att vara kreativ och tänka nytt. Att erbjuda service på nätet är redan idag en bra modell som ökar tillgängligheten till myndigheterna, och skapar inte bara en platsoberoende utan även en möjlighet att beställa och utföra tjänster utanför kontorstid. På samma sätt som biblioteket kan erbjuda datorer och internettuppkoppling i tätorten måste liknande service finnas tillgänglig på landsbygden. Ny teknik måste dock kopplas till möjligheten att erhålla personligt stöd och göras användarvänligt var man än befinner sig i landet.
Inriktningen för samhället måste vara att ge landets medborgare en likvärdig tillgänglighet till service var man än bor i landet. Med likvärdig menas att servicen måste organiseras och utföras utifrån de lokala förhållandena och utgå från medborgarnas behov.

ANSVARET FÖR ATT NÅ detta mål har riksdag, regering, statliga myndigheter, kommuner samt offentligt ägda bolag. Vi tror att det går att uppnå målet i samverkan med privata företag och ideell sektor.
En av de viktigaste och snabbast växande näringarna och ofta på landsbygden är besöksnäringen. Sverige har naturliga förutsättningar för en bra besöksnäring med en fantastisk natur och flera attraktiva besöksmål ofta på landsbygden. Den unika möjligheten att fritt vistas i vår natur och uppleva vad som för oss är vardag är en stor tillgång.
Det doftar av tillväxt och framtida möjligheter. Mot denna bakgrund
föreslår moderaterna i Kalmar län:
Att ge Regionförbundets kansli i uppdrag att tillsammans med organisationen Hela Sverige skall leva, undersöka möjligheten att Kalmar län blir en pilotregion för utveckling av service på landsbygden.

Harald Hjalmarsson (m) Västervik
Micael Glennfalk (m) Vimmerby
Eddie Forsman (m) Borgholm

Läs mer om