Tänk så många sammankomster och träffar som skett, så många liter mineralvatten som har konsumerats, hyllmeter av dokument som producerats, bränsleförbrukning till olika möten och konferenser och inte minst tid och mänsklig energi som gått åt till denna regionfråga.
En fråga som inte det minsta har engagerat folket. Det är helt en fråga som skapat mycket intresse och engagemang hos de etablerade politikerna, dock inte hos väljarna och skattebetalarna.
Det talas mer och mer om att vi måste ha större regioner för att få samhället att fungera och den som har en annan uppfattning betraktas som gammalmodig, rigid och bakåtsträvare.
Jag är en sådan samhällsparasit. När jag blir övertygad om att långa avstånd är bättre för servicen och att stora organisationer skapar större effektivitet med mera då skall jag acceptera storlän eller regioner. För mig är det naturligt att samarbeta över kommun och länsgränser om det är frågor som inte kan lösas i närsamhället.
Vi blir inte fler invånare eller får större skatteintäkter för att vi bildar storlän. Tänk om vi skulle låta folket komma med och ge sin syn - då först kommer frågan att bli intressant. Rådslag, opinionsmätningar, studiekampanjer där man låter folket vara med och ge sin syn skulle säkerligen tillföra debatten nytt bränsle.
Infrastrukturfrågorna, som många hävdar måste lösas med storregioner, borde kunna skötas av riksdag och regering, de om någon bör väl ha en överblick hur landet ser ut.
Det finns de som talar om att vi måste ha starka regioner och i nästa andetag påpekas att hela Sverige måste utvecklas och leva, därför tror jag på en stark stat som ser helheten och att det inte blir någon huggsexa mellan regioner. Vad vill vi ha för ett samhälle? Vill vi ha ett samhälle med fördelningspolitik eller där egoism och satsa på dig själv skall vara ledande?
Närservice skall ges så nära människan som möjligt, det skapar trygghet. Specialistkompetensen bör vi kunna åka en bit till och då kan samverkan över gränser ske.
Vad jag ser som betydligt angelägnare, än att göra storlän, är att göra en ny kommunreform så vi kan få något jämnare storlek på kommunerna, idag har vi kommuner med några få tusen invånare som lever under samma normer som de som har flera hundra tusen invånare.
Debatten om regionfrågan tassar omkring lite försiktigt så länge ingen vågar sätta ner fötterna och börja rita kartan hur det skall se ut då kommer folkmassorna att göra sina stämmor hörda.
För man tänker väl inte köra över folket?
Göran Schultz
Tvivlar på storleken på nya de regionerna
Regionfrågan som nu snart har diskuterats i en evighet börjar ta lite fart igen. Kan det bero på att vi är långt från ett nytt val?Frågan är ju känslig för det politiska etasiblemanget. I övrigt verkar frågan om storregioner mera vara en tummelplats/spa eller lekplats för etablerade politiker att samlas omkring och diskutera om under gemytliga former.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.