När kommunfullmäktige i Vimmerby har sammanträde en gång i månaden sitter det ett fåtal personer på läktaren och lyssnar. Det är synd! Ni är alla välkomna dit. En bit in i mötet bryter vi för fika med representanter för Ungdomsrådet. Både före och efter mötet finns ju alla vi politiker där. Varför inte ta chansen att påpeka något, berätta om just din idé eller ställa en fråga? Vi finns där för er, inte för vår egen skull.
ALLA SOM BOR i kommunen har möjlighet att ställa frågor vid några av kommunfullmäktiges sammanträden under punkten Allmänhetens frågestund. Då får frågeställaren själv inta talarstolen och ställa sin fråga. Den som inte vill gå upp i talarstolen kan få sin fråga uppläst och besvarad. Rädsla för att gå upp i talarstolen ska inte hindra någon från att få en fråga besvarad. Det är viktigt.
Om du har ett förslag som du vill att politikerna prövar så finns möjligheten att skriva ett medborgarförslag. Inget krångel, bara vem är du och vad föreslår du, tillsammans med en motivering - alltså varför du vill se att ditt förslag blir verklighet.
Det finns inga frågor som är för små eller obetydliga för att ställas. Och det finns definitivt inga dumma frågor!
NÄR KOMMUNENS översiktsplan skulle tas fram åkte kommunens företrädare ut på turné och samlade medborgare på olika orter. Som jag har fått berättat för mig så var det välbesökta möten med många bra diskussioner.
En stor fråga som ligger framför oss är beslut om ny regionindelning. Till vilken storregion ska Vimmerby höra i framtiden? I revisions- och demokratiberedningen har vi tagit ett gemensamt politiskt initiativ över partigränserna och sagt att medborgarna ska vara med och tycka till om regiontillhörighet. Vi har ännu inte beslutat hur, men det kommer med all sannolikhet att bli både öppna möten och möjlighet att påverka via kommunens hemsida.
DET RÖR PÅ SIG men inte jättefort. Politik och demokrati tar tid. Det viktiga är att vi nu verkligen arbetar med olika möjligheter för medborgare att vara delaktiga.
Redan nu är kommunfullmäktige öppet för alla och framöver kanske flera möten kan bli offentliga. Valår är det numera bara vart fjärde år, nog vill människor kunna säga sitt lite oftare än så.
Det kallas lite fint för medborgardialog och det menas så klart att vi ska mötas och prata med varandra. Gärna lite oftare och gärna både ris och ros.
Jag lyssnar gärna på dig, är du beredd att göra detsamma för mig?
Annika Högberg
Socialdemokrat och andre vice ordförande i revisions- och demokratiberedningen
Ta chansen att påverka framtiden
Skriv medborgarförslag, kom till kommunfullmäktiges möten, ställ frågor och påverka!I Vimmerby finns kanaler för påverkan och dialog. Allt för få nyttjar möjligheterna.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.