Sveriges säkerhet förutsätter frivillighet

För ett år sedan lades värnplikten vilande och försvaret övergick till att rekrytera soldater och sjömän på frivillig grund. Försvarsmakten hade länge eftersträvat ett skifte till frivillig rekrytering. Värnplikten var sedan länge något helt annat än den en gång var. Endast fem till tio procent av en årskull unga män kallades in till militär grundutbildning. Efter värnplikten var 70 procent inte intresserade av att bli officer eller delta i insatser internationellt.

LV Debatt2011-07-29 04:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

TRENDEN ATT övergå till frivilligt rekryterade försvar är tydlig i Europa. Tyskland lämnade värnplikten till förmån för frivillig rekrytering den första juli i år. Då var Tyskland det sista av de sex stora Natoländerna som gjorde förändringen.
BLAND DE 27 Natoallierade är det idag bara Grekland och Turkiet, Estland och Norge som har värnpliktiga i insatsorganisationen. Generellt uppmuntrar Nato övergång till frivillighet och anställda soldater och sjömän, eftersom det skapar förutsättningar för bättre förband med högre tillgänglighet och användbarhet.

TIDIGARE tvingades Sverige på grund av värnplikten ha två separata försvarsstrukturer. Ett försvar som kunde användas inom landet och ett för insatser internationellt. Det fanns inte lagstöd för att nyttja värnpliktsförband utanför Sveriges gränser, ens i vårt eget närområde. Därför fick soldater anställas för insatser internationellt. De anställda förbanden avvecklades efter hemkosten till Sverige igen. Då gick erfarenhet och kvalitet till spillo. Nu behåller vi förbanden efter insats vilket stärker kvalitén och den nationella försvarsförmågan.

NATO HAR utvärderat det svenska försvaret och säger följande: "Även om Försvarsmakten i extrema fall fortfarande kommer att vara beroende av en mobilisering av reserver, med understöd av hemvärnet, torde Sveriges nyutvecklade operativa stridskrafter besitta en operativ förmåga och stridsduglighet som i första hand avskräcker från anfall och om det misslyckas kan försvara landet mot alla utom ytterst ihärdiga och utdragna angrepp. När det gäller nationellt försvar vidmakthåller Sveriges mark- (inbegripet hemvärnet), marin- och flygstridskrafter, med understöd av Försvarsmaktens organisation för logistik, en betydande kapacitet för ett självständigt och samordnat agerande, utan understöd från andra."

Sten Tolgfors (M)
Försvarsminister

Läs mer om