Följande grundläggande fakta var vägledande för kommunstyrelsens och arbetsutskottets behandling av frågan:
1. VTT-Grafiska AB (VTT) gjorde under våren 2006 framställning om behovet av väsentligt ökat lokalbehov för att kunna investera i nya tryckerimaskiner och för att kunna expandera verksamheten. Företaget hade då c:a 65 anställda
2. VTT:s majoritetsägare var vid den tiden Sjätte AP-fonden (med säte i Göteborg) som via dotterbolag ägde och ytterst styrde över utvecklingen av VTT. AP-fondens företagsstrategi utgick ifrån att under begränsad tid äga företag och att aktivt medverka till strukturomvandlingar. AP-fondernas uppdrag är som bekant att förvalta våra pensionspengar, inte att hålla tryckeriverksamhet i just Vimmerby under armarna.
3. Inom den nisch som VTT verkade fanns då fem tryckeriföretag i Sverige, strukturmässigt var det ett för mycket enligt utvecklingsstrategiernas ambitioner. Vid den tiden fanns både lediga tryckerilokaler och personal i andra delar av södra Sverige som intressanta alternativ i den pågående strukturomvandlingen. Entydiga frågan till kommunledningen var: Utveckling med möjlighet till expansion i Vimmerby eller avveckling av VTT:s verksamhet.
4. För Vimmerby kommun och politiker i kommunledningen var frågan: 65 VTT- anställda, inklusive familjer försörjningsansvar för c:a 100 personer. Vid den tiden var skatteintäkten till kommunen c:a 40 000 kr per innevånare, sammantaget 4 miljoner kr per år. Därtill kommer att dessa 100 personer handlar och köper varor, VTT köper tjänster från elmontörer och andra firmor i Vimmerby för att hålla verksamheten igång. Dessa tjänster kan beräknas till 50-100 procent av den direkta försörjningseffekten för personalen. Kommunens skattebortfall vid en förflyttning av VTT:s tryckeri från Vimmerby kunde lågt räknat bedömas till 6 miljoner kr per år. Men det allra största problemet vid en företagsavveckling är givetvis den situation de anställda och närstående ställs inför, ovisshet, bryta upp och flytta eller arbetslöshet. Detta var den grundläggande frågeställningen för kommunstyrelsens arbetsutskott under tiden våren 2006 och några månader in på 2007.
5. Nu med fem års perspektiv på VTT:s utveckling vill jag tacka de politiker som var med i ledningen i den svåra processen från våren 2006 till beslutet i kommunfullmäktige ett år senare. Vi var hela tiden eniga och därmed ansvariga. Jag kommer särskilt ihåg att Inge Schultz i inledningen uttryckte att vi kommer att få kritik hur vi än gör, men vi måste rädda VTT kvar i Vimmerby, för de anställda och för kommunens utveckling.
6. VTT har idag c:a 130 anställda. Det innebär att c:a 200 personer är beroende av företaget för sin försörjning. Inberäknat företagets inköp av tjänster och de anställdas privata konsumtion genererar företag och anställda en omsättning som ger kommunen skatteintäkter på över 10 miljoner kr per år.
7. I kommunen uppdrag ingick att iordningställa en tomt för att en rationell tryckerilokal skulle kunna byggas. Inom fastställd stadsplan i lämpligt logistikläge fanns den mark som behövdes. Vid utgrävningen av tomten uppdagades miljöproblem, gamla oljetunnor och övrigt skrot. Urgrävning och miljösanering kostade c:a 14 miljoner kr. Grymt i det korta perspektivet. Men dock väsentligt svårare att hantera om miljöskadorna om ett antal år spridit sig över ett större område och i grundvattnet.
8. I debatten har kommunens avtal med tryckeriets fastighetsbolag kritiserats. Jag förstår bakgrunden till denna kritik. Vi hade självfallet ambition att nå längre i förhandlingarna. Vi borde ha varit tydligare. Men vi nådde inte längre när det gällde avtalsvillkoren. Jag hävdar att i huvudfrågan nådda vi i mål med god marginal - vi satsade på ett starkt Vimmerbyföretag med utvecklingskraft. VTT är idag ett av Nordeuropas modernaste tryckeriföretag. VTT har fördubblat antalet anställda till 130 personer, ytterligare utbyggnad planeras, tredubblat omsättningen från 67 till 215 miljoner, hittills investerat 250 miljoner kronor, står inför ytterligare utbyggnad av lokalerna. Vi nådde i mål i lokalfrågan, kommunen behövde inte bygga tryckerilokal. Dåvarande ägaren hävdade att kommunen skulle ordna lokaler och hyra ut. I Göteborg där majoritetsägarna hade sitt säte fanns det en fungerande lokal hyresmarknad även för stora lokaler som t ex VTT efterfrågade. I just denna fråga hade jag direktkontakt med dåvarande styrelseordföranden i Sjätte AP-fonden. Signalen var - ordna hyreslokaler, bolaget skulle själva inte äga lokaler.
9. Under det år förhandlingarna pågick var det givetvis tydliga krav på att inget fick läcka. Ett företag som står inför omfattande investeringar i både maskiner och lokaler, ett välkänt varumärke med kunder och kontrakt är givetvis intressanta på strukturmarknaden. För oss i kommunen var det givetvis strategiskt att få en investering på över 100 miljoner kr till Vimmerby - man flyttar inte komplicerade tryckerimaskiner, intrimmad produktionskunskap och varumärke när väl investeringen är gjord.
10. Befinner man sig i den yttersta kommunledningen är det sällan som man har ryggen helt fri, framförallt om man samtidigt har ambitionen att få något uträttat. Jag är givetvis medveten om att vi i kommunstyrelsen kunde ha ställt avtalsvillkor som direkt inneburit att VTT:s verksamhet flyttat från Vimmerby. Det hade säkert varit oantastligt kommunalrättsligt, också för dem som nu finner för gott att kritisera kommunledningens handlande för fyra-fem år sen. Men den som hävdar att villkoren borde ha varit väsentligt mera krävande för VTT gentemot kommunen hade inte fått uppleva en framtid för VTT i Vimmerby. Jag vet också att det fanns erbjudande om tomtmark i annan kommun till väsentligt lägre kostnad än det vi erbjöd i Vimmerby.
11. Slutsats - yttersta valet stod mellan att anta det avtal som förhandlats fram och behandlades i kommunfullmäktige våren 2007 och därmed ge förutsättningar för VTT:s utveckling i Vimmerby. Samtidigt tog vi ansvar för personalens sysselsättning och försörjning för många i Vimmerby. Alternativet var att säga nej till avtalet. Det är upp till var och en att välj sitt sätt att ta ansvar för framtiden.
12. Avslutningsvis vill jag framhåll att i det korta perspektivet kan en investering med direktavskrivning som miljösaneringen är exempel på vara frustrerande. Samtidigt måste en kommunledning ha ett långsiktigt perspektiv för att se vad som är rätt över tiden. Vimmerby är idag väsentligt starkare med en stark utveckling i VTT-Grafiska AB än vad vi varit om vi inte haft mod att ta långsiktigt ansvar. Hade inte miljösaneringen utförts hade kommunledningen idag eller senare fått ägna sig åt en än kostsammare miljösanering samtidigt som VTT utvecklats i annan del av Sverige.
Carl-Axel Centerstig
Ryggen fri - sysselsättning eller avveckling
I insändare och artiklar i tidningen uttalar vissa politiska företrädare kritik mot det markavtal som möjliggjorde att VTT-Grafiska AB fortsatte och utvecklade sin verksamhet i Vimmerby.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.