Reflektioner kring artikeln med lärarna

Medarbetarna på Astrid Lindgrens skola anser inte att de fått framföra sina synpunkter och att de inte fått information, vilket jag inte håller med om. Medarbetarna på Astrid Lindgrens skola har varit på barn- och utbildningsförvaltningen och under en dryg timme fått framföra sina synpunkter. I min värld handlar demokrati om att få göra sin röst hörd, att någon lyssnar och att de framförda åsikterna förs vidare i organisationen, vilket är oerhört viktigt. Demokrati handlar däremot inte om att få igenom sin egen vilja.

LV Debatt2011-06-03 04:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

BEHOVET AV EN ändrad ledningsorganisation för förskolan och grundskolan i Vimmerby kommun började diskuteras redan i samband med överlämnandet av Skolinspektionens kommunrapport i december 2009. Då handlade det bland annat om att rektorerna i kommunen måste få möjlighet att kunna genomföra sitt rektorsuppdrag och om alla elevers rätt till likvärdig utbildning.
En likvärdig utbildning oavsett om eleven går på en skola med 25 elever eller 350 elever. Ur det växte förslaget fram att minska antalet områden från fyra till två. På det viset får de båda skolområdena Öst och Väst ta ett helhetsansvar för att förskolebarn och elever från såväl centralorten som de mindre kringliggande orterna får samma förutsättningar till stimulans och utveckling, inte minst inför övergången till årskurs 7.
Den ändrade chefskonstruktionen på de mindre skolorna där en och samma person är rektor tillika förskolechef är gjord utifrån både ett barn- och föräldraperspektiv och ett medarbetarperspektiv. Det är inte rimligt att en skola med 25 elever i skolan och kanske lika många barn i förskolan ska ha två chefer som barn, föräldrar och medarbetare ska vända sig till.

I samband med budgetprocessen inför 2011 fattades beslut om en minskning av antalet ledningstjänster inom förskola/grundskola och nämndens budgetram för 2011 minskades med motsvarande summa. Neddragningsbeslutet grundade sig på tidigare elevminskningar, och föregicks av facklig samverkan på förvaltningsnivå.
Behovet av en ändrad ledningsorganisation för förskolan och grundskolan grundar sig även på att elevernas måluppfyllelse blivit allt sämre och sämre de senaste åren inom grundskolan. Vårens publicering av SKL:s, Sveriges kommuner och Landsting, öppna jämförelser stärker min uppfattning att måluppfyllelsen inte är tillräckligt hög, och dessutom försämrats. Vimmerby kommun ligger 2010 på 265 plats av 290 kommuner när det gäller grundskolans resultat - och det duger inte. Och när våra resultat ligger på så pass låg nivå hjälper det inte att lappa och laga, utan mer drastiska tag måste tas - och det görs utifrån min horisont bättre i nya konstellationer än i de gamla inarbetade.

BEHOVET AV EN ändrad ledningsorganisation grundar sig även i att de övergångar som sker för barnen från förskola till förskoleklass, från förskoleklass till årskurs 1 och från årskurs 6 till årskurs 7 behöver utvecklas, framför allt för att barn i behov av särskilt stöd inte ska falla mellan stolarna.
Behovet av en ändrad ledningsorganisation bottnar också i rektorernas dagliga arbetsmiljö och deras möjlighet att bedriva ett pedagogiskt ledarskap utan att drunkna i administrativa arbetsuppgifter. Genom att skapa två skolområde, omfattande barn från ett år upp till 16 år, ledda av en områdeschef kommer rektorerna att avlastas en hel rad administrativa arbetsuppgifter och kommer att kunna arbeta mera för en ökad måluppfyllelse. Genom att arbeta i rektorsteam kommer de även att kunna vara stöd för varandra, något som även Skolledarförbundet håller med om. Samtliga rektorer har under hösten 2010 varit med om att ta fram hur den nya organisationen skulle kunna se ut - det har varit en process där kartan, utifrån insamlade tankar och synpunkter, har ritats om ett flertal gånger.
Jag har respekt för de medarbetare inom barn- och utbildningsförvaltningen som hyser en oro inför byte av chef, det okända är osäkert och det kända är tryggt. Kompetenta rektorer är viktigt, och utifrån kommunens helhet har arbetsgivaren lagt ett pussel och skapat rektorsteam sammansatta med kompetenser som de båda områdena behöver.

KOMPETENTA rektorer är viktiga för att leda pedagogisk personal och kompetenta lärare är viktiga för att leda eleverna i deras utveckling. Samtliga rektorer är insatta i de kommande reformerna och enligt min mening förminskar ni er egen insats i elevernas måluppfyllelse om ni inte tror att ni i arbetet med era elever klarar av ett chefsbyte.
Jag har däremot ingen respekt alls för en del skrivningar jag läst i media, på internet och i mejl. Jag har svårt att förstå hur personal på en skola i Vimmerby skriver om att man är för gammal, har fel kön, inte fungerat tidigare enligt rykte, älskar papper, en skola ska sänkas för en annan osv. Det är många diskrimineringsgrunder på en gång, och helt oacceptabelt - och framför allt rimmar det dåligt med de likabehandlingsplaner som finns på alla förskolor och skolor och som ska vara rättesnöret för alla barns och vuxnas agerande - även vuxna mot vuxna.
Uppdraget är viktigt - ett uppdrag vi alla har fått eftersom föräldrar har valt att sätta sina barn i våra kommunala förskolor och skolor. Jag förutsätter att när den nya organisationen träder i kraft 1 augusti så kommer vi alla att ha höga förväntningar och rimliga krav på både oss själva och på dem vi möter i vardagen - det är så vi får både oss själva och våra medmänniskor att växa.

Birgitha Sahlin
Förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer om