Rädda länets grisar med knorr på svansen

Är det farligt att äta griskött från Tyskland efter dioxinskandalen i tysk foderindustri? Nej, det är inget fel på tyska köttet men det är på väg att slå ut den svenska grisnäringen.

LV Debatt2011-02-18 07:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I hela Kalmar län finns ett åttiotal grisproducenter som är beroende av att konsumenter, kommuner och landsting väljer svenskt kött. Det är inte bara dessa företag som nu står på spel utan även jobb i livsmedelsindustrin och vårt öppna landskap som en viktig förutsättning för turism och en god livsmiljö.

EFTER TIO ÅR med lönsamhetsbrist har dioxinskandalen blivit droppen för den svenska grisnäringen som redan är hårt drabbad av höga foderpriser. Länder utanför EU som struntar i internationella handelsregler, främst Ryssland och Kina, har stoppat import av griskött från Tyskland. För att hitta avsättning dumpas tyskt griskött till svensk charkindustri, restauranger och via offentliga upphandlingar till storkök.

SVENSKA konsumenter vill köpa svenskt kött och gör det också i stor utsträckning. En sifo-undersökning som nyligen gjorts visar att 79 procent, äter helst griskött från Sverige. Många är dock inte medvetna om vad som döljer sig bakom svenskklingande varumärkesnamn då ursprungsmärkning ofta saknas. Även om varorna är svenskproducerade kommer köttråvaran från bland annat Tyskland. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson säger nu att ursprungsmärkning ska införas på griskött på samma sätt som nötkött, men frågan om märkning av charkprodukter är oklar. LRF trycker på för att detta snart ska bli verklighet.

SVENSKA GRISAR är uppfödda enligt världens hårdaste djurskyddsregler, vilket betyder gott om plats, halm, och knorr på svansen som inte kuperas. Om inte konsumenterna tycker att det är värt att betala för dessa mervärden, om inte landstinget vill betala för att bjuda sina patienter på kött som fötts upp med foder utan antibiotikatillsats, om inte kommunerna vill att barn och äldre ska äta garanterat salmonellafritt griskött, ja då kommer det heller inte att produceras något griskött i Sverige. Detta talar mot ett hållbart samhälle.

DUBBELMORALEN i att kommunerna och landsting ställer hårda krav på svensk djurhållning samtidigt som de i offentlig upphandling köper in kött från länder utan samma krav, tål att upprepas. Men även hur vi konsumenter agerar i butiken har avgörande betydelse för svenska grisproducenters framtid.

VI ÄR ÖVERTYGADE om att ingen vill att vår produktion, som fyller höga krav på djuromsorg och miljö, ska slås ut. Men eftersom läget nu är akut - sedan årsskiftet lägger i genomsnitt tre svenska grisbönder om dagen ner sin verksamhet - riktar vi en uppmaning till politiker och konsumenter: Gör alla vad ni kan vid sammanträdesbord och butiksdiskar för grisproduktion i Kalmar län - innan det är för sent.

Håkan Lundgren,
styrelseledamot LRF Sydost
Per-Göran Sigfridsson,
styrelseledamot LRF Sydost

Läs mer om