KALMAR LÄN brottas med vikande befolkningsunderlag och en åldrande befolkning. Det är en stor utmaning för hela samhället. Vi har goda förutsättningar att utvecklas och växa, förutsättningar som vi måste bli bättre på att ta tillvara. Vi har en närhet till östersjöregionen med stark tillväxt, vi har en stark besöksnäring och en väldigt stark tillverkningsindustri och en expansiv jord- och skogsbruksnäring.
Vår utgångspunkt är att forma ett samhälle som hela tiden utgår från att ge människor bättre möjligheter att forma sitt liv, inte vad som är bäst för det politiskt styrda systemet. Vi presenterar nedan fyra förslag som vi anser skulle göra skillnad.
1) Skapa omedelbart större regioner i hela Sverige och decentralisera från staten mer av beslutsrätt och befogenheter. Vi vill se starka och funktionella regioner med stort självstyre. Alla människor efterfrågar en tryggad hälso-sjukvård för framtiden, en bättre kollektivtrafik och trafikapparat som ger möjligheter till att finna jobb och att studera. För oss i Kalmar län skulle en mer robust region också ge förutsättningar för större arbetsmarknader.
2) Utarbeta och omsätt i handling en attraktivitetsstrategi för Nybyggarlänet. Många företag och organisationer upplever redan i dag en brist på arbetskraft, och i vår del av landet är det ett växande bekymmer att kompetensförsörja industri och offentlig sektor. Det är en överlevnadsfråga att kunna locka till sig ny arbetskraft, såväl inhemsk som invandrad och utländsk. Om vi i Kalmar län välkomnande lika många invandrare som man varje år gör i Kronobergs län så skulle vi ha en positiv befolkningsökning i vårt län. Det skulle de senaste åren inneburit mer än 1000 nya medborgare varje år. Kalmar län behöver en samlad strategi för Nybyggarlänet Kalmar län.
3) Inrätta en servicegaranti i hela landet. Att ha tillgång till en fungerande grundläggande service på rimligt avstånd är en förutsättning för att man ska kunna och vilja bo och verka på en ort. Statlig och övrig offentlig service ska finnas i hela landet, och ska vara samordnad och anpassad efter människors och företags behov. Vi måste övergå till att peka med hela handen och tvinga statliga myndigheter/företag att samverka i stället för att avveckla sin närvaro ute i landet. Man ska ha rätt att få sin post, det ska garanteras rätt till bredband och fungerande telekommunikationer i hela landet, man ska kunna möta "myndighets-Sverige" ansikte mot ansikte och förväntas få god service oavsett man bor i Hultsfred eller i Kalmar. I vårt läns möts nyinflyttade unga familjer av beskedet från Posten att man inte längre delar ut posten där de ska bo - det är inte acceptabelt.
4) Sänk arbetsgivar- och egenavgifterna. För att få en varaktig ökning av antalet jobb och för att företagen att anställa anser vi det oerhört viktigt med en fortsatt sänkning av arbetsgivar- och egenavgifterna. I vår del av landet har vi en stor besöks- och restaurangnäring med säsongvis stort bemanningsbehov som inte minst erbjuder unga jobb och entré till arbetsmarknaden. Det är ett skäl till att en sänkning av dessa avgifter oerhört angelägen.
VÅR DEL AV landet behöver en offensiv tillväxtpolitik och det behövs insatser både regionalt och nationellt. Ett viktigt första steg nationellt vore att regeringen tydligt tar ställning för att vi ska skapa regioner som motsvarar vår tids levnadsmönster och som ger förutsättningar för likvärdig regional utveckling. I Kalmar län, behöver vi nu samla oss kring en strategi för tillväxt - en strategi för "Nybyggarlänet", den gör att vi klarar utmaningarna framöver.
Anders Åkesson, Kalmar, riksdagsledamot
Centerpartiet
Christer Jonsson,
Emmaboda, landstingsråd Centerpartiet
Positiv utveckling i vår del av landet
"Ett viktigt första steg nationellt vore att regeringen tydligt tar ställning för att vi ska skapa regioner som motsvarar vår tids levnadsmönster och som ger förutsättningar för likvärdig regional utveckling. I Kalmar län behöver vi nu samla oss kring en strategi för tillväxt, vi kallar det en strategi för "Nybyggarlänet"."
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.