Frågorna om produktion, distribution och konsumtion hänger samman och det finns en risk för "moment 22", dvs att vi inte når uppsatta mål eftersom ingen del kan eller vågar fatta beslut som är beroende av någon annan del i försörjningskedjan. Offentlig sektor på alla nivåer har här en viktig roll, för att samordna och driva på arbetet och skapa marknadsförutsättningar för en växande biogasbransch.
Länets kollektivtrafik ska vara fossilbränslefri år 2020. En del av resandet sker med eldrivna tåg. I stort sett all annan kollektivtrafik kan drivas med biogas. Redan nästa år behövs 20 nya bussar och övriga länsbussar ska bytas ut år 2017. För att kunna täcka ett sådant behov krävs sju gånger mer biogas än vad som produceras i Kalmar län idag. Till detta ska läggas de privata och offentliga fordonsägare som gärna vill köra en biogasbil, så snart det finns tillräckligt med gas och tankställen. Marknaden finns alltså!
Biogas kan t ex tillverkas av slam från reningsverken, hushållssopor, gödsel eller avfall från livsmedelsindustrin. Idag produceras cirka 30 GWh biogas i Kalmar län, vid kommunala reningsverk och i en gårdsanläggning i Odensviholm. Kommunala biogasanläggningar har möjlighet att ta emot mer substrat. Lantbrukare norr om Kalmar har bildat ett gemensamt biogasbolag med planer att producera minst 20 GWh från gödsel. Potentialen för ytterligare biogasproduktion från gödsel är stor och intresse finns från fler lantbrukare. Länets biologiska hushållsavfall skulle kunna ge ytterligare 20 GWh biogas. Det finns avfall från livsmedelsindustrin som inte nyttjas. Än så länge finns det alltså gott om råvara.
Idag finns publika tankställen för biogas i Västervik och Kalmar, men de behövs flera. För att nå detta behövs ytterligare lokala initiativ, där kommunerna ofta har en nyckelroll. I Kalmar län har vi inget ledningsnät för gas, vilket man t ex har i Skåne och på västkusten. Biogas produceras och konsumeras därför bäst lokalt. Länstrafikens bussar behöver tankas på flera olika platser i länet. Sådana framtida depåer för biogas kan underlätta byggandet av publika tankställen på samma platser, med bra möjlighet för länsinvånare och andra att tanka sina bilar.
Ökad tillverkning och användning av biogas bidrar till minskad klimatpåverkan, ökad näringslivsnytta och effektivt resursnyttjande. Biogas kan vara en framtidsbransch för Kalmar län och vi ser en möjlighet att bygga en ny sektor. För att nå dit krävs såväl nationella beslut som tydliga initiativ, långsiktighet och ett gott samarbete i och utanför länet.
Mycket är på gång. Offentlig sektor och andra större fordonsägare kan gå före genom att upphandla biogasdrivna fordon och transporttjänster. Kommunerna undersöker möjligheterna att samarbeta när det gäller att göra biogas av hushållsavfallet. En naturgasdepå i Oskarshamns hamn skulle minska klimatutsläppen från Gotlandstrafiken m.fl., men också kunna fungera som säkerhet och backup för den regionala biogasbranschen. Regionförbundet samordnar en arbetsgrupp i länet och Biogas Sydost underlättar samarbetet över länsgränser. KLT har inlett en dialog med potentiella producenter, för att möjliggöra biogasbussar i större skala vid nästa upphandling. Vi undersöker också möjligheterna att göra biogas av nya, marina, substrat. Kanske vi t.o.m. kan bli pionjärer när det gäller att köra tåg på biogas?
Idag medverkar jag i Energigas Sveriges seminarium i Almedalen, för att diskutera hur politisk vilja påverkar biogasutvecklingen. Vi är beredda att göra hemläxan i Kalmar län men efterlyser också ett antal nationella beslut och ställningstaganden. Dessa behövs, för att ge biogasen förutsättningar att vara ett konkurrenskraftigt alternativ. Vi vill att det föreslagna produktionsstödet för rötning av gödsel införs så snabbt som möjligt, vi vill se ett långsiktigt stöd till förnybara drivmedel där de mest klimatriktiga alternativen premieras högst, vi vill se ytterligare pilotprojekt för att utveckla nya substrat och vi vill se nationella mål för biogas.
Harald Hjalmarsson
Ordförande
Regionförbundet
i Kalmar län
Politisk vilja viktig för biogasen
Kalmar län ska vara en fossilbränslefri region år 2030. Då måste transportsektorns utsläpp av växthusgaser minska dramatiskt. Biogas är en del av lösningen. I Kalmar län skulle vi kunna ersätta minst 10 procent av all använd bensin och diesel med biogas. Då minskar vi klimatutsläppen med 65 000 ton per år. Samtidigt skulle vi åstadkomma minst 300 årsarbeten i länet. Dessutom skulle upp mot 400 miljoner kronor per år stanna i regionen.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.