Överge kommunalt självstyre av skolan

Trots att flera av de största kommunaliseringsivrarna numera har insett att kommunerna är illa lämpade att ansvara för skolans kunskapsuppdrag håller Centerpartiet hårdnackat fast vid just detta. Men låt inte kommunalt självstyre drabba ännu fler elever.

LV Debatt2011-02-04 07:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet, som nu samlas till kommundagar i Linköping (4-5 februari), menar att beslut ska fattas så nära människor som möjligt. Det är en bra ambition, men ibland räcker det inte. Ett av svenska politikers viktigaste ansvarsområden är skolan. Målet är att alla elever ska få en likvärdig och rättvis utbildning. Skolan är för viktig för att experimenteras med på lokal nivå. Det är eleverna som drabbas om det inte fungerar. Centern måste våga se kommunernas problem med skolan och vilja hitta en verklig lösning, utan fler exempel på populistiska förslag om att elever ska sätta betyg på lärarna.

Undervisningen i skolan måste prioriteras, det är det flesta överens om idag. Annat var det när kommunaliseringen var just genomförd. Då vurmade kommunaliseringsivrarna om elevers rätt att lära själva och att lärarna skulle vara "handledare" vilka enbart skulle övervaka det självständiga arbetet i klassrummet. Därutöver ansåg många att lärares utbildning inte spelade någon roll. Viktigast var att det fanns vuxna i klassrummet som såg till att eleverna mådde bra.

Ett av de partier som mest hårdnackat försvarar kommunernas rätt att ansvara för skolans kunskapsuppdrag är Centerpartiet. Vi menar att set finns all anledning att kritiskt ompröva kommunernas ansvar för skolan. Även för Centerpartiet.
Vi lärare värnar elevernas rätt till kunskap och rätt att lära rätt från början och få ämneskunskaper samt en kvalificerad skolgång som rustar eleverna för en framgångsrik skolgång för senare arbetsliv och egen kunskapsutveckling. Men vi har sett stora problem då kommuner tillåtits ha tolkningsföreträde av skolans styrdokument, ett tolkningsföreträde som stått många elever dyrt.

Vi vet att rätt använda resurser ger högre måluppfyllelse. De flesta kommuner, inklusive flera alliansstyrda och centerstyrda, skulle gynnas av den finansieringsmodell som Lärarnas Riksförbund föreslagit och där staten tar ansvaret för att det satsas tillräckligt på undervisning och att elever får mer och rätt undervisning.
Nästan samtliga länder som har bättre resultat i jämförande kunskapsundersökningar satsar mer på undervisningen än Sverige. Bara hälften av svenska grundskolans totalkostnad går till undervisningen idag, resten går till administration. Kanske beroende på att alla kommuner måste ha sin egen lokala administration.
Lärarnas Riksförbund har visat att kostnader för byråkratin kan halveras, vilket skulle frigöra resurser till skolans kärnuppdrag, undervisning och kunskapsförmedling.

De stora skillnaderna i vad kommunerna satsar på skolan beror i dag tyvärr inte på de verkliga behoven, utan på vilka förutsättningar kommunen har och även på hur skolintresserade enskilda politiker är. Detta drabbar elever som bor i fel kommun.
En av svensk politiks mest ömma tår är utan tvekan kommunaliseringen. Genom kommunaliseringen har läraryrket förlorat i professionell status - är det verkligen detta man vill, eller kan Centern släppa sin decentraliseringsfixering - för elevernas och skolans skull?
Vi lärare vill se en modern styrning av skolan. Under Lärarnas Riksförbunds framtidsdagar nyligen samlades 300 ombud för lärarna, en från varje kommun, från hela landet i total enighet i kravet att staten måste ta tillbaka ansvaret för skolan.
Vi hoppas att centerpartiets politiker lyssnar och inte låter förtjusningen i det kommunala självstyret drabba ännu fler elever. Kommunalt självstyre passar inte för en nationell angelägenhet som skolan.

Metta Fjelkner
Ordförande Lärarnas Riksförbund
Karin Bäckstedt
Ordförande Lärarnas Riksförbund Linköping

Läs mer om