Om Båtbyggarskolan i Storebro

En epok går i graven - en ny kan uppstå?
Kommunstyrelsen förslår att kommunfullmäktige avslår motionen "Utveckling istället för avveckling av Gymnasielinjen, Båtbyggarskolan i Storebro". Beslutet tas nu på måndag kväll den 27 juni 2011.

LV Debatt2011-06-23 06:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beslutet är dock bara, "antagningsuppehåll av nya elever" för att istället erbjuda en "kvalitativt och flexibelt gymnasialt lärlingssystem, där elevernas utbildning är arbetsplatsförlagd". Gymnasieungdomarna ska alltså istället för utbildas av lärare, gå vid sidan av ofta mycket stressade yrkesmän ute på industrierna, med allt vad det innebär! Detta gör sig inte självt, jag lovar! Den formen av utbildning kan på intet sätt jämföras med utbildade pedagogers arbete. Men visst låter det tjusigt med "kvalitativt och flexibelt lärlingssystem..."

Nedläggningen av Båtbyggarskolan sker samtidigt som den Marina sektorn i Sverige växer så det knakar. Branschens behov av yrkesmän är enormt! Därför är just "Utveckling istället för avveckling" själva nyckelbegreppet i motionen. Storebrobåtar är kända kvalitetsbåtar över hela världen, ett unikt varumärke som skulle kunna stärkas genom att ha en marin- träteknisk utbildning på andra sidan gatan. En fantastisk möjlighet med stor potential! En skola som utbildar yrkesfolk för en bransch med skriande behov.
Men Vimmerby kommun genom Barn- och utbildningsnämnden (BUN) beslut, väljer att ta sin hand från denna växande sektor. En tveksam omvärldsanalys och en föreställning om dåligt elevunderlag som hittills inte kunnat redovisas i siffror av varken skolledning eller BUN. Inte heller är det utrett hur det gått för tidigare elever. Det har däremot Storebro intresseförening gjort. Resultatet är lysande klart. Vi kunde inte hitta någon arbetslös. Många tidigare elever är också idag egna företagare över hela landet.
Vidare framhålls i utredningen, hur bra marknadsföringen av skolan varit och att ändå är så få elever är intresserade. Här kan sägas att ord står mot ord. Många som följt utvecklingen nära har helt motsatt uppfattning. Dom är mycket tveksamma till hur just marknadsföringen skötts. Kanske den till och med använts medvetet till att mörka skolans existens. Länken till Båtbyggarskolan på kommunens hemsida var inte lätt att hitta då den en gång fanns för något år sedan, långt ner och väl dold. Marknadsföring är inte en uppgift för lärarna, dom ska undervisa. Naturligtvis ska den skötas av personal som är utbildade för det.
Siffror har ju som bekant makt och ytterst handlar även Båtbyggarskolans existens om pengar. I BUNs utredning finns några sifferunderlag upptagna, men utan jämförelser med vad andra utbildningsplatser inom gymnasiet kostar. Hur ska man då kunna jämföra och få relevans i beslutsunderlaget? Omöjligt enligt min uppfattning. Ytterligare en vilseledande manöver.

I beslutsunderlaget står det också bl a att "sökttrycket är vikande" javisst i Uddevalla och på Orust där liknande utbildningar finns. Danderyd Marina utbildning är det precis tvärtom. Där ökar istället antalet sökande. Man kan inte ta emot alla som vill gå utbildningen. Samma sak gäller på Mariestad Marintekniska gymnasium. Men detta nämns naturligtvis inte utredningsmaterialet. Detta kallas för styrning. D v s utelämnande av fakta för att uppnå det avsedda syftet att lägga ner Storebro Båtbyggarskola. Danderyd kommun i motsats till Vimmerby satsar just på utveckling av utbildningen och detta skapar i sin tur ökat antal sökande elever. Danderyd klarar dock inte ensam branschens behov, detta var den lucka som Storebro Trä - och Marintekniska gymnasium skulle kunna fyllt.
En chans att utveckla en unik lokal, nationell och internationell industrigren förspills!
Men, skam den som ger sig! Storebro intresseförening och många med oss, menar att ett industriellt hantverksprogram i Storebro måste bara finnas. Det vittnar det oerhört stora engagemang och uppmärksamhet som frågan om nedläggning av skolan fått. Företagsledare, professor i utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet och faktiskt lokala politiker med flera, har uttryckligen sagt "detta blev inte bra - något har gått alldeles snett i utredning och beslut".
Nu kan vi inte stillatigande sitta och titta på när detta händer. Kontakt har tagits med Stockholms Tekniska Institut (STI), Campus i Hultsfred som nu tillsammans med Storebro intresseförening skriver en sk. YH- ansökan (Yrkeshögskola). Syftet är att fortsätta arbetet med att skapa en utbildning som bidrar till att säkra Trä- och Marina branschens behov av yrkeskunnigt folk. Dessa utbildningar är på två år i taget och erbjuder tyvärr inte samma kontinuitet som en gymnasieutbildning ger. En stor fördel
med denna utbildning, om den kommer till stånd, är dock att den vänder sig till alla åldrar.

För att ge utbildningen en bra start föreslår kommunstyrelsen att hyresavtalet förlängs av nuvarande lokaler för Båtbyggarskolan. Maskiner och utrustning ska också vara kvar tills YH-myndigheten ger besked senast februari 2012. Denna möjlighet till "övervintring" är en mycket värdefull och bra signal från kommunledningen, som med detta besked äntligen ger utbildningen ett värde och en ny chans. Man visar ändå till sist att utbildningen har sin självklara plats vid sidan av det mycket starka varumärket Storebro Royal Cruiser och många andra industrier såsom Totebo AB, RM snickerier m fl.
En båtbyggarepok i Storebro/ Vimmerby kommun avslutas sannolikt nu på måndag och en ny annorlunda uppstår om ansökan beviljas av YH-myndigheten. Den nya har större inslag av industriell träteknik- / inredning och innehåller bland annat CNC-teknik med mera. Ett bra och efterfrågat utbildningsinnehåll. Den skulle också kunnat genomföras som gymnasieutbildning. Det var en av flera tankar bakom "utveckling istället för avveckling" av nuvarande Båtbyggarskola.
För den som vill finns allt utredningsmaterial att tillgå på kommunen. På måndag är det alltså dags för kommunens högsta demokratiska forum att säga sitt. Undrens tid är som bekant ännu ej förbi och mirakel har skett förr. Kanske, kanske inte får bygden på ett eller annat sätt ändå behålla denna viktiga utbildning i utvecklad form som så många företagsledare runt om frågar efter. Många av dessa företagare har i ren självbevarelsedrift och intresse också engagerat sig i arbetsgruppen för utveckling av Storebro Trä - och Marintekniska gymnasium.
Alla intresserade hälsas Välkomna till kommunhusets plenisal på måndag kväll. Kommunfullmäktige börjar sitt möte kl 17.00.

Börje Forss
FP Liberalerna

Läs mer om