Öka kvinnors trygghet

I Sverige känner sig var fjärde kvinna otrygg när hon är ute ensam på kvällen. En av 10 vågar inte ens lämna hemmet.

LV Debatt2017-12-01 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den upplevda otryggheten påverkar vår vardag i allra högsta grad. I Oskarshamn har nu poliser börjat med att följa med kvinnorna på motionsrunda och i Vimmerby erbjuds kvinnor gratis skjuts om helger från krogen till sitt hem, allt för att man ska känna sig trygg.

Ska det behöva vara så här. Svaret är enkelt, nej naturligtvis inte men tyvärr är nu denna upplevda otryggheten en del av vår vardag. Sedan det senaste våldsbrottet i Vimmerby där en ung kvinna utsattes för våldtäkt, har kommunen agerat föredömligt genom att öka på belysningen, röjt sly och buskar samt parkeringsförbud vid området där det hände men tyvärr är detta inte tillräckligt. En förövare tar ingen hänsyn till om det finns belysning eller inte.

Därför vill vi Sverigedemokrater gå ett steg längre och lämnat in en motion om övervakningskameror. Vetskapen om att det finns uppsatta kameror på olika ställen kommer att öka tryggheten samt förhoppningsvis minska våldsbrott. Kan man förhindra ett liknande som det som hände i Kungsparken är mycket vunnet.

Som motargument mot kameraövervakning används ofta att kameror inkräktar på den personliga integriteten men den som inte håller på med olagligheter behöver ju inte oroa sig, dessutom finns det ju redan vid bankomater och i många butiker. Det kommer att kosta pengar, visst absolut men kostnaden får aldrig någonsin användas som motargument mot människors upplevda känsla av otrygghet.