Långsiktighet istället för populism

Så här års är det många här i Sverige som tar det lite lugnare, njuter av semestern och laddar batterierna efter årets jobb och skolor.
Men i många delar av Europa är det svårare att koppla av. I flera länder råder i det närmaste upprorsstämning, detta till följd av stora nedskärningar och massiva åtstramningspaket.

LV Debatt2011-07-21 06:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många befinner sig i en svår situation. En situation till följd av en oansvarig politik under allt för lång tid. Många ser med fasa hur mörka moln tornar upp sig på himlen, hur människors liv och framtidsutsikter slås i spillror.
Många är de i södra Europa som frågar sig; hur kan det vara möjligt att vi har så svåra tider när det går så bra för dem uppe i norr? Hur kan det komma sig att när vi har massarbetslöshet i tilltagande, så har de uppe i norr kraftigt sjunkande arbetslöshet?

Varför har vi, om inte en negativ tillväxt så i alla fall en tillväxt nära noll, medan de uppe i norr har en kraftig tillväxt närmast att jämföra med en tigerekonomis tillväxttal?
Det är med upprorsstämning många runt om i Europa nu konstaterar att det är skillnad på vilka förutsättningar vi lever under. Att det gör skillnad om man har en ekonomi i balans, att man värnar om stabilitet och långsiktighet i statsfinanserna.

Därför är det med avund man nu vill försöka kopiera vår framgångsmodell. Det är med avund man försöker förstå varför vi lyckas så bra, och det är med avund man nu sneglar på det som av många kallas "The Northern Star", eller som IMF senast uttryckte sig "Sveriges ekonomi är unik bland alla utvecklade länder", och ger samtidigt Sveriges regering beröm för den förda politiken.
Sverige har klarat de senaste årens kris bättre än de flesta, tack vare ordning och reda i statsfinanserna och satsningar på jobben.

Sedan alliansen vann valet 2006 har vi vänt en mycket negativ trend, en situation där allt fler hamnade i utanförskap och bidragsberoende. En tillvaro med liten framtidstro och framtidshopp, har nu vänts till nya möjligheter och nya chanser för en bättre framtid. Vi har sett till att hundratusentals människor gått från ett utanförskap i dyster tillvaro till nytt hopp och ett eget arbete.
Så många är de som faktiskt ser med nya ögon på framtiden, till gagn för både den egna ekonomiska situationen men också för ett hälsosammare liv och en meningsfull tillvaro.
Det är en framgång inte bara för alla dessa människor, det är också en framgång för samhället, för oss alla.
Det är med arbetslinjen vi kan klara framtidens utmaningar, det är med fler i arbete vi kan klara välfärden.

Med den förda politiken ser också Sveriges utsikter helt annorlunda ut än vad det gör för många andra, så är också Sveriges ekonomiska läge ett helt annat än vad som är den bistra sanningen i många delar i övriga Europa. Det är viktigt att fortsätta den framgångsrika politiken och bygga Sverige ännu starkare.
Det är viktigt att fortsätta våga formulera samhällsproblemen för att kunna fortsätta leverera lösningarna.
Därför kommer vi att fortsätta värja oss mot kortsiktig populism, som inte begränsar sig ens till att värna vårt lands stabilitet eller vår väl fungerande budgetprocess. En kortsiktig populism som hellre ser till egen vinning än värnar vår gemensamma framtid. Som inte drar sig för att riskera hela vårt system utan att fundera över konsekvenserna. För oss är det en främmande tanke att sätta Sveriges framtid på spel.
För oss är det våra gemensamma utmaningar som måste lösas, vi tänker fortsätta bygga Sverige starkt för framtiden i en orolig värld.

Anna Kinberg Batra, gruppledare (m), ordförande Finansutskottet
Jörgen Andersson, riksdagsledamot (m) Kalmar, suppleant Finansutskottet

Läs mer om