Kommuner, inte sjukvård, ska styra regionerna

Sveriges indelning i regioner/län går tillbaka till 1630-talet och Axel Oxenstierna. Sedan 1960-talet har en diskussion pågått för att se över indelningsgrunden. Det senaste förslaget från 2007 lades fram av den så kallade Ansvarsutredningen under ordförandeskapet av dåvarande landshövding Mats Svegfors.

LV Debatt2011-03-25 07:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utredningen förordade en indelning av Sverige i 8-10 regioner med i huvudsak sjukvårdsfrågorna som avgörande grund för regionstrukturen. Främst på grund av motstånd från Moderaterna (M) och ett antal opinionsbildare sköts frågan upp för att behandlas efter valet 2010.

FRÅGAN återkommer nu för avgörande. Samtliga partier, möjligen exklusive Moderaterna (M), lär på nationell nivå stå bakom någon form av lösning. Om de regionala och lokala nivåerna misslyckas med att nå enighet - vilket är ett fullt möjligt scenario - lär staten ta täten och skapa en indelning för den statliga förvaltningen. I dag har cirka 35 rikstäckande myndigheter ett 30-tal olika regionala indelningsgrunder och fler är på väg, vilket är en barock situation.

För Handelskammaren och dess styrelse är Sveriges regionindelning är en viktig fråga. Vår styrelses utgångspunkt är att indelningen måste bygga på näringslivets behov och de naturliga arbetsmarknadsområden som finns. Tillväxt i regionen måste vara det övergripande syftet i en för arbetsmarknaden anpassad region där kraftfulla universitet agerar tillväxtmotor. Det är inte önskvärt att, som politikerna alltför ofta anser, dela in landet efter "sjukvårdsprincipen" och sjukvårdens administrativa behov. En tung anledning till detta är att den kvalificerade sjukvården i framtiden mer och mer blir en europeisk och nationell angelägenhet.

VI MENAR ATT om Sveriges län är föråldrade kommer de att vara det även efter en sammanslagning. Det är som att fusionera två illa fungerande företag!

KOMMUNERNA är en naturligare och bättre byggkloss som regionvis kan bilda funktionella arbetsmarknadsområden. Exempelvis bör inte Linköping, Norrköping, Nyköping och Oxelösund tillhöra olika regioner. Dagens länsindelning får inte ses som helig. Handelskammaren menar att exempelvis Vimmerby och Boxholm naturligt hör samman med Östergötland. Västerviks kommun hör närmare samman med Östergötland än med Kalmar län. Der är lätt att hitta fler liknande exempel om man anlägger ett kommunperspektiv.
Ska vi konkurrera med Västra Götalandsregionen och Skåne bör nya regioner ha beskattningsrätt. Förskjutningen mot att staten kräver regional medfinansiering vid exempelvis investeringar i infrastruktur lär fortsätta. Bristen på egna medel har varit en akilleshäl för vår region. Det är värt att notera att beskattningsfrågan alltför ofta i debatten sammanblandas med frågan om geografisk indelning. Tänk på arbetsmarknadsfrågorna innan administratörerna inom sjukvården tillåts bli herrar på täppan.

Bengt Assarsson,
ordförande Östsvenska Handelskammaren

Björn Eriksson,
näringspolitisk rådgivare Östsvenska Handelskammaren

Läs mer om