Utöver detta kan priset per kilowattimme gå upp om efterfrågan ökar mer än tillgången. Det drabbar kunder med rörligt elpris. Vi har varit noga med att betona detta: Mild vinter, fördel med rörligt elpris, sträng vinter, fördel med fast pris.
Vad är det då, förutom kylan, som gör att efterfrågan under en vinter som denna stiger snabbare än utbudet? Varför kan inte energiföretagen fullt ut svara upp mot denna ökade efterfrågan? Här spökar driftproblemen på kärnkraftssidan, men nu i vinter framför allt de historiskt låga nivåerna i vattenmagasinen till följd av uteblivna höstregn.
När det gäller kärnkraften är det viktigt att se helheten: Ger politikerna oss möjligheterna så tar vi gärna ansvaret. Vi investerar nu återigen rejält i svensk kärnkraft för att trygga elproduktion för framtiden. Tyvärr har det inneburit negativa effekter i skarven mellan den gamla avvecklings- och förbudspolitiken och den nya energipolitiken. Vi har här kontinuerligt varit öppna och ärliga och är naturligtvis de första att beklaga problemen.
Men vi ser nu en oseriös debatt om att elbolagen medvetet skulle minska på utbudet för att kunna höja priset och därmed vinsten. De som driver denna linje i debatten vet att den inte stämmer, de vilseleder medvetet för att skada oss. Jag skulle kunna leva med det om det inte vore för att de som verkligen drabbas av desinformationen är kunderna. Hur ska våra kunder någonsin kunna börja planera sin egen elkonsumtion om de förleds tro att allt bara är ruffel och båg från elbolagens sida.
Så här ligger det till: E.ON, Fortum och Vattenfall står tillsammans för mindre än hälften av den totala elproduktionen i Norden, som är den marknad som idag sätter vårt gemensamma elpris. Att dessa tre företag utövar oligopol utifrån sitt 40-procentiga ägande är alltså rent nonsens. Dessutom tjänar inte E.ON på tillfälliga prisuppgångar. Produktionen säljs i förväg till fast pris.
När det gäller kärnkraften har Energimarknadsinspektionen upprättat ett regelverk som ger myndigheten full insyn i verksamheten och i styrelsearbetet. Och E.ON investerar inte 18 miljarder i våra kärnkraftverk för att de inte ska producera el!
Tvärtom skärper vi nu ytterligare våra ansträngningar för att din elanvändning ska kunna vara så effektiv som möjligt.
Lars Lagerkvist
VD E.ON Försäljning
Klara besked om elmarknaden
När det blir kallt vrider vi upp elementen, när det blir mörkt tänder vi vår belysning. Konsumtionen ökar. Det påverkar elräkningen för alla, även för de som har fast pris. Att två förbrukade kilowattimmar kostar mer än en torde vara självklart.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.