Jämställd vård för säkrast sjukvård

Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen sedan mer än 100 år. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 vid den socialistiska världsorganisationen och firas också av FN. I många länder är det en nationell helgdag. I Sverige är det inte någon helgdag, men vi i den rödgröna landstingsmajoriteten kommer självklart att högtidlighålla dagen ändå.

LV Debatt2011-03-08 07:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FÖR ÄVEN OM mycket återstår innan vi på allvar kan säga att vi har ett jämställt landsting så är vi stolta över vad vi gjort och över vad vi gör. Idag, på internationella kvinnodagen, delar därför den rödgröna landstingsmajoriteten ut rosa rosor till kvinnor i Vimmerby för att uppmärksamma den ojämställdhet som fortfarande råder världen över. Men också för att uppmärksamma vad som faktiskt gjorts.
För det finns all anledning att fira stora framgångar på jämställdhetsområdet. Inte minst i Kalmar län där landstinget under den rödgröna majoriteten har satt fokus på frågan om en jämställd arbetsplats och en jämställd vård på ett sätt som man inte varit i närheten av tidigare. Vi är stolta över vad vi åstadkommit hittills, men samtidigt vill vi givetvis komma längre.
Landstingsmajoriteten har som mål att Kalmar län ska ha Sveriges säkraste sjukvård 2014. Därför måste vi också se till att arbetet med att uppnå en jämställd vård blir till en integrerad del av det vardagliga förbättringsarbetet. Därför arbetar landstinget i Kalmar län hårt med en rad åtgärder, varav några kan lyftas särskilt.

Sedan ett år tillbaks arbetar landstinget i Kalmar län utifrån en likabehandlingsplan med syftet att främja landstingets medarbetares lika rättigheter och möjligheter oavsett kön eller annat. Utifrån denna plan har varje basenhet i uppdrag att identifiera sina förbättringsområden och därefter planera och genomföra konkreta aktiviteter.
Landstinget i Kalmar Län har även ett pågående arbete under samlingsbegreppet "Lönekartläggning för jämställda löner". Syftet med detta arbete är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män och krav är att uppnå jämställda löner.

FÖR ATT LYFTA upp jämställdhetsfrågan ska det varje år i landstingets redovisning särskilt redovisas vilka insatser som har genomförts för att uppnå en jämställd hälso- och sjukvård. Detta kompletteras med könsuppdelad statistik för att tydliggöra osakliga skillnader.
Vi vet utifrån forskning och erfarenhet att inte heller resurserna i vården är jämt fördelade mellan könen. En utredning ska därför genomföras kring vilka metoder som kan användas för att styra hälso- och sjukvårdens resurser så att det skapas en jämställd vård i länet. Kvinnor och män ska utifrån sina behov behandlas likvärdigt i sjukvården när det gäller resurser och insatser.
Exemplen på områden där vårt landsting ligger i framkant är många, men de ska bli ännu fler.
Vi ska jobba ännu hårdare på dessa bitar. Jämställdhetsarbetet är ett arbete som måste pågå hela tiden och vara en naturlig del av den övriga verksamheten. För vi vet att en jämställd vård är oerhört viktigt för att nå Sveriges säkraste sjukvård 2014.

Linda Fleetwood (V) Landstingsråd med ansvar för jämställdhetsfrågor
Anders Henriksson (S) Landstingsstyrelsens ordförande
Lena Segerberg (S) Landstingsråd
Jessica Rydell (MP) Landstingsråd och vice ordförande i landstingsstyrelsen

Läs mer om