Intressant att få veta, Juholt, vilka jobb ska bort

Sverige är en liten öppen ekonomi. Och problemen i skuldsatta länder som Grekland, USA, Italien och Irland drabbar dessvärre också oss, vilket riskerar att slå hårt mot vår ekonomi och mot jobben. I tider som dessa visar Alliansen ett tydligt ansvar för ekonomin och jobben i motsats till Håkan Julholt och hans partivänner som oansvarigt lovar mer och mer till allt och alla.

LV Debatt2011-09-19 06:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NÄR EKONOMIN nu kraftigt bromsar in är det viktigt med en ansvarsfull ekonomisk politik som inte äventyrar de offentliga finanserna. Detta har regeringen varit tydlig med och det är därför vissa reformer nu skjuts på framtiden. Det begränsade reformutrymme som finns ska dock användas till insatser för fler jobb och framförallt fler jobb för unga. I kärva ekonomiska tider är det dessvärre ofta unga som drabbas.
Regeringens satsningar har gett resultat, 37 000 fler unga upp till 26 år har fått jobb under det andra kvartalet 2011 jämfört med samma period 2010. Detta trots att Sverige har befunnit sig i en av de kraftigaste finansiella kriserna sedan 30-talet. Vi är stolta över vår politik som skapar jobb, men vi är inte nöjda. Allt för många unga saknar fortfarande ett arbete att gå till.

FLER INSATSER behövs för att förbättra möjligheterna till att fler jobb för unga skapas. Vi behöver bli bättre på att informera arbetsgivare om de halverade arbetsgivaravgifterna för unga, nystartsjobben samt de kraftigt sänkta kostnaden för att anställa unga arbetslösa.
Alliansregeringen fortsätter dessutom den långsiktiga satsningen på skolan. En bra utbildning är A och O för hur väl man klarar sig på arbetsmarknaden. I höst introduceras den nya gymnasieskolan som förbättrar kvaliteten och minskar avhoppen. Vi har också genomfört den största satsningen någonsin på lärlingsutbildning i gymnasiet. Regeringen satsar därtill på insatser för att förbättra skolans kontakt med arbetslivet.

EN ANNAN reform som nu genomförs för att skapa fler jobb för unga är sänkningen av restaurangmomsen. Restaurangbranschen är stor och här finns många arbetstillfällen. Här arbetar många unga, invandrare och lågutbildade. För många är ett arbete i restaurangbranschen ett första steg in på arbetsmarknaden. Att sänka momsen på restaurang- och cateringtjänster skulle därför förbättra för branschen att kunna anställa fler och därmed ökar också jobbmöjligheterna för många som annars skulle stå långt ifrån arbetsmarknaden, inte minst många unga.

MOT DETTA STÅR en socialdemokrati som säger sig värna arbetslinjen och ungas möjligheter till jobb, men som agerar precis tvärtemot. Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga och visar dessutom en total brist på ansvar i den ekonomiska politiken. De ofinansierade utgiftslöftena avlöser varandra, vilket äventyrar statsfinanserna och minskar det internationella förtroendet för svensk ekonomi. Socialdemokraterna säger dessutom nej till den sänkta restaurangmomsen. Den socialdemokratiska matematiken är svår att få ihop och riskerar att förpassa tusentals ungdomar till arbetslöshet. Beräkningar visar att höjda arbetsgivaravgifter för unga riskerar att äventyra var åttonde anställd under 26 år.
I Kalmar län skulle detta innebära att 1800 ungdomar riskerar att förlora sina jobb.
Så, Håkan Juholt: Vem är det som ska bort? Vilka av Kalmar läns unga vill du ska förlora sina jobb? Var ska du tillsammans med dina partivänner, hitta de 135 miljarder som du hittills, ofinansierat, har lovat bort? Detta i tider av stor ekonomisk osäkerhet där överskuldsatta länder nu tvingas till extrema åtstramningsåtgärder.
Vår politik fungerar och vi tänker fortsätta föra en politik för arbete. Det är så vi tar ansvar och bygger hela Sverige starkt.

Jörgen Andersson, Jan R Andersson, Eva Bengtson Skogsberg
Moderata riksdagsledamöter från Kalmar

Läs mer om