Hindra inte solelen i Sverige

Den som investerar i småskalig förnybar elproduktion, från exempelvis solceller måste få kunna kvitta sin elproduktion mot sin elanvändning. Det låter som en självklarhet. Men efter år av utredning, vill regeringen på nytt utreda frågan. Hur svårt kan det vara?

LV Debatt2011-07-22 07:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har en omfattande solinstrålning, bra elnät och en elbransch som välkomnar en utbyggnad av solelen. Klimat- och miljönyttan är uppenbar, priser på solceller har minskat drastiskt, de som investerar i solceller får ett inflytande över sin elanvändning och de använder sin energi mer effektivt. Dessutom får vi en tryggare elförsörjning och nya arbetstillfällen inom den svenska solenergibranschen, som annars hamnar i länder som satsar mer offensivt.
Det har beviljats miljonbidrag till privatpersoner och företag i ett statligt stöd för investering i solceller.
Detta stöd är bättre än ingenting. Men problemet är att regeringen duckar när det gäller förslag som verkligen skulle öka produktionen av solel.

I Tyskland, Spanien, Italien och ytterligare ett stort antal länder uppmuntrar staten till investeringar i solceller genom att sätta ett fast och tillräckligt högt pris för den producerade elen. Det gör vi inte i Sverige. I exempelvis Danmark och Kalifornien får producenterna av solel kvitta sin elproduktion mot den el de använder. Det får vi inte heller i Sverige.
Resultatet är nedslående. Förra året installerades i Tyskland cirka 4 000 gånger så mycket solel som i Sverige, trots att solinstrålningen är lika hög i Uppsala som i Berlin och Köln.
Många fler hushåll och fastighetsägare skulle sedan länge ha investerat i solceller på tak och fasader, om de kunnat kvitta sin elproduktion mot sin elanvändning.
Då skulle man få dra nytta av den överskottsproduktion som exempelvis kan uppstå dagtid då ingen är hemma och använder el.

För över tre år sedan ville en statlig utredning ha ett sådant system, men en del skattejurister var motståndare och regeringen satte stopp för förslaget.
Regeringens resonemang var att användningen av köpt el alltid måste beskattas till sista kilowattimmen; att denna elanvändning inte kan kvittas mot egen överskottsel som producerats vid en annan tidpunkt. Men faktum är att även regeringens skattejurister accepterar kvittning - fast de menar att den måste ske inom en timme! I Danmark och Kalifornien kan kvittningen ske inom loppet av ett år.
Nu i juni skulle regeringen äntligen lägga fram ett konkret förslag till lösning - men återigen bordlades frågan för ytterligare utredning. Det duger inte. Regeringen måste agera omgående. Hänsyn till klimat, miljö och människors vilja att bidra till förnybar elproduktion måste väga tyngre än principrytteri. Det skulle öka användningen av el från solen - i hela Sverige.

Andrew Machirant, vice ordförande Svensk Solenergi
Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen
Anders Lago, ordförande HSB Riksförbund
Göran Ernstson, vd Umeå Energi

Läs mer om