Gör din plikt, kräv din rätt

Vi socialdemokrater strävar efter en värdeburen ekonomisk utveckling, en tillväxt byggd på tydliga moraliska principer om att man alltid ska göra rätt för sig efter bästa förmåga och heller aldrig tveka att sträcka ut en hjälpande hand till den som behöver den.

LV Debatt2011-09-02 06:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ATT VÄRNA arbetslinjen är därför kärnan i vår ekonomiska politik. Det ska alltid löna sig att arbeta framför att få sin försörjning på annat sätt.
Drygt 40 procent av befolkningen i åldern 20-64 i de socioekonomiskt mest utsatta bostadsområdena varken arbetar eller studerar och är därför i mycket hög utsträckning beroende av försörjningsstöd, eller socialbidrag som det tidigare hette.

FÖRSÖRJNINGSSTÖDET är utformat för att utgöra ett yttersta skyddsnät för personer med sociala problem och är ursprungligen inte tänkt för personer vars främsta försörjningshinder är arbetslöshet. När försörjningsstödet i praktiken fungerar som en arbetslöshetsersättning för många finns det anledning att fundera kring vilka konsekvenser detta får när det gäller dessa personers möjligheter att ta sig vidare till arbete och egen försörjning.

DET KANSKE största problemet med försörjningsstöd som ersättning vid arbetslöshet är att ersättningen minskar fullt ut med den intjänade arbetsinkomsten om mottagaren hittar ett arbete. Detta är vad man på ekonomspråk brukar kalla för en hundraprocentig marginaleffekt, det vill säga för varje extra krona som du tjänar genom eget arbete så minskar ditt bidrag med lika mycket.
Vi socialdemokrater föreslår därför försörjningsstödet inte ska avräknas full ut mot löneinkomsten när man börjar arbeta. För att maximera drivkrafterna för att gå från bidrag till arbete måste detta undantag från huvudregeln vara begränsat i tiden, förslagsvis till sex månader.

DET FINNS OLIKA sätt att uppnå den effekt som vi vill se. Det viktiga är att det blir en ekonomisk effekt för den enskilde i samband med att denna börjar arbeta.
Vår utgångspunkt är skapa ett system som i allt väsentligt är självfinansierat, men skulle det uppstå kostnader i kommunsektorn för detta så ska det självfallet kompenseras från statens sida. Men vår bedömning är att det i så fall rör sig om relativt små summor.
Det ska alltid löna sig att gå från bidrag till arbete. En nyckel för att hålla ihop och utveckla Sverige är att fler har ett jobb att gå till och därmed en egen försörjning. Arbete skapar delaktighet. Arbete ger den enskilde större möjligheter till frihet och utveckling.

Tommy Waidelich,
ekonomisk-politisk talesperson för socialdemokraterna

Läs mer om