Gårdsförsäljning kan bli verklighet

Det är med glädje vi nås av beskedet att gårdsförsäljning av lokalt producerad alkohol troligen kommer att bli möjlig i Sverige. Vi har vid flera tillfällen motionerat i riksdagen och på annat sätt försökt framhålla att gårdsförsäljning av vin skulle kunna bidra till en dynamisk utveckling av landsbygden och skapa nya arbetstillfällen.

LV Debatt2010-11-05 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FÖR LANSERINGEN av Sverige som Europas nya mat-land, är möjligheten till gårdsförsäljning av bygdens produkter avgörande.
Upplevelsebaserad verksamhet och turism är bland de viktigaste nya näringarna för landsbygden. Att kunna bjuda på det lokala vin eller öl man säljer är avgörande för producenterna ska kunna överleva. Vi är många som uppskattar att på semestern passa på att avnjuta lokalt producerade livsmedel så som ost, sylt och korv. Idag kan inte ett sådant besök innebära att man kan smaka eller köpa även gårdens vin utan producenten tvingas uppmana sina gäster att beställa på Systembolaget. Det är ju så klart inte samma upplevelse och landsbygdsföretagen går miste om många besökare.
Det är nu känt att regeringens utredare, EU-rättsexperten Lotty Nordling, vid årsskiftet kommer att lägga fram ett förslag som tillåter försäljning av lokalt producerad alkohol. I utredningen slås fast att gårdsförsäljning går att kombinera med Systembolagets monopolställning.

OM FÖRSLAGET går igenom är det glädjande på många sätt. Produkterna som kan komma ifråga för gårdsförsäljning handlar om lokalt producerade, oftast exklusiva och hantverksmässiga produkter, vilka inte riskerar att öka alkoholberoendet hos befolkningen utan tvärtom kan bidra till en god alkoholkultur.

VI HAR ALLTID STÅTT bakom att med kraft bekämpa ungdomsfylleriet men det är inte genom att begränsa de småskaliga producenternas möjligheter att nå ut till kunderna som ungdomsfyllorna blir färre eller alkoholismen bekämpas. Genom besök på gården där vinet produceras, information om de olika processerna, druvornas kvaliteter och vinets anknytning till olika maträtter, skapas en större förståelse för vinet som sällskapsdryck.
Svensk alkohollagstiftning är och ska vara restriktiv, men den får inte ta död på de växande landsbygdsföretagen vårt land så väl behöver. Gårdsförsäljning av vin kan alltså motiveras ur såväl näringspolitisk, regionalpolitisk och hälsopolitisk synvinkel. Att tillåta gårdsförsäljning är ett viktigt principiellt steg. Det skulle gynna både konsumenten och ge våra växande matföretag på landsbygden en chans att utvecklas.

Jan R Andersson
Riksdagsledamot (M), Kalmar län
Sten Bergheden
Riksdagsledamot (M), Skaraborg

Läs mer om