Funderingar kring Båtbyggarskolan så här i 11:e timmen

Det är med sorg i hjärtat som jag numera måste meddela vuxna studerande som vill söka till Båtbyggarskolan att den utbildningen från och med hösten 2011 inte längre finns kvar.

LV Debatt2011-01-24 07:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under de snart 12 år som jag varit involverad i utbildningen har det varit många som flyttat till Vimmerby kommun enbart för att vi har varit en av de få orter som utbildat både unga och vuxna inom båtbyggeri och trä. De flesta har varit från mellersta och södra Sverige men vi har även haft studerande från Norge och Schweiz. Självklart har vi haft många från kommunen som studerat på Båtbyggarskolan också, men det är glädjande att skolans goda rykte har nått långt längre än till kringkommunerna.
Jag har ingen dokumentation på vad varje enskild person gör idag men jag vet att de flesta arbetar eller har arbetat inom verksamheter med anknytning till träbranschen.

Varför det blev som det blev.
Min högst personliga åsikt är att utbildningen på båtbyggarskolan blev för "smal" för att vara attraktiv för de ungdomar som skulle göra sitt gymnasieval men även att marknadsföringen av vår skola var under all kritik. Vi talar om en av tre båtbyggarskolor i Sverige.
Varför försökte man inte på ett tidigt stadium, när elevunderlaget sjönk, att tänka i lite vidare perspektiv?

Kanske är programnamnet Båtbyggarskolan inte tidsenligt och i min dröm om en fortsatt hantverksutbildning skulle marknadsföringen kunna se ut ungefär så här:
Välkommen att söka till Vimmerby Gymnasiums nya träutbildning där vi ger dig kunskaper i gamla hantverkstraditioner såväl som i den moderna tillverkningsindustrin. I vårt unika program kan du till årskurs tre välja en av tre specialiseringar: båtbyggeri, träarbetare eller inriktning mot CNC-teknik. En stor del av årskurs 3 kommer du att tillbringa på en arbetsplats som är noga utvald utifrån din specialisering och där det även finns utbildade handledare som ser till att du får med dig de kunskaper som krävs för fortsatt arbete efter avslutat utbildning.
Är det fler än jag som tycker att det borde vara genomförbart?

Tyvärr är det inte realistiskt att Vimmerby Lärcenter kan stå som huvudman för en sådan utbildning, därtill är studerandeunderlaget alldeles för lågt. Sett ur min synvinkel skall utbildningen fortsätta ligga under Vimmerby Gymnasium. Där finns också möjligheten att ansökan om riksrekryterande platser vilket förhoppningsvis stärker skolans ekonomi.
Eftersom Vimmerby Lärcenter numera ligger under Barn- och ungdomsförvaltningen hoppas jag att möjligheterna är ännu större att vi då på nytt kan erbjuda angelägna vuxna en yrkesutbildning inom trä!
Dessutom är väl medelåldern inom hantverksyrket numera något hög, om jag inte är helt felunderrättad, vilket innebär att det snart är brist på kunniga träarbetare.

Jag förstår att ett förslag som mitt inte är gratis och kanske inte heller genomförbart i sin helhet men min förhoppning är att beslutet om Båtbyggarskolan omprövas och att man i stället hittar nya former för att Vimmerby skall fortsätta föra hantverkstraditionen vidare.
När dagens yrkesmän/kvinnor slutar arbeta - ska vi då upptäcka att vi begravt den specifika yrkesskickligheten tillsammans med Båtbyggarskolan?

Ewa Johansson
Studie-och yrkesvägledare
Vimmerby Lärcenter

Läs mer om