Båda de här händelserna visar hur viktigt det är att det finns ett fungerande civil-militärt samarbete. I Tjörn fick räddningstjänsten och Kustbevakningen (KBV) hjälp av Hemvärnet med oljesaneringen. I Söderhamn ställde Försvarsmakten en av sina helikoptrar till förfogande för att bidra till en bättre bild av utsläppets spridning.
Det finns även flera exempel där Sverige genom att erbjuda ett samlat bidrag, civilt och militärt, kunnat ge ett snabbt och brett stöd till drabbade civilbefolkningar i andra delar av världen. När Haiti 2010 drabbades av omfattande jordbävningar kunde Sverige genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap snabbt sända ett basläger med ett av de militära strategiska transportflygplan som Sverige har tillgång till genom samarbetet SAC (Strategic Airlift Capability). Baslägret möjliggjorde för FN:s räddningspersonal att fokusera på den nödställda civilbefolkningen.
I Libyen bidrog Sverige i ett tidigt skede med civila och humanitära insatser. Sverige ställde ett militärt transportflygplan till förfogande för FN:s civila insats för att evakuera tredjelandsmedborgare. MSB stödde också FN med utrustning som gjorde det möjligt för FN-organisationer att arbeta på plats i de flyktingläger som uppstod vid gränsen mellan Libyen och Tunisien. Detta gjordes utöver den välkända flygspaningsinsatsen med Gripenplan, till skydd för civilbefolkningen.
I EU:s operation Atalanta har Sverige deltagit med två marina styrkor för att bekämpa sjöröveriet i Adenviken. Första halvåret 2010 hade Sverige även ansvar för att leda hela EU-insatsen från fartyget Carlskrona. Vi deltog med helikoptrar och ett av Kustbevakningens nya sjöövervakningsflygplan som lämnade viktig information om rörelser till havs till den militära insatsen.
Sveriges civila och militära insatser gjorde att samtliga av FN:s mattransporter nådde hamn och piratverksamheten i regionen begränsades.
Vi ser hur dagens breda hot kräver att det finns en fungerande civil och militär samverkan. Vi behöver använda våra förmågor mer samlat, effektivt och flexibelt. Tack vare försvarsreformen kan Försvarsmakten nu stödja det civila samhället bättre. Utvecklingen med en anställd personal och mer tillgängliga förband har ökat Försvarsmaktens möjligheter att stödja andra svenska civila aktörer i insatser i Sverige och internationellt.
Sten Tolgfors (M)
Försvarsminister
Försvaret öppnar för ett bättre civilt samarbete
För en tid sedan brast en oljecistern i Söderhamn med en vegetabilisk olja som är skadlig för fåglar, fiskar och växter. Trots att merparten av oljan kunde omhändertas på plats, sipprade uppemot 800 kubikmeter olja ut till havs.I höstas drabbades Västkusten av ett relativt stort oljeutsläpp. Ett fartyg hade sjunkit på danskt farvatten och vindarna drev uppemot 400 kubikmeter olja mot Tjörn. Under flera veckor pågick ett intensivt arbete för att få bort oljan.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.