FOLKNYKTERHETENS DAG är en dag med traditioner. Fram till slutet av 1940-talet kallad Nykterhetsfolkets dag, är en temadag som sedan 1925 firas på Kristi himmelsfärds dag runt om i Sverige, bland annat på Skansen i Stockholm. Initiativtagare var ursprungligen Nykterhetsrörelsens landsförbund.
Folknykterhetens dag har sitt ursprung i ett problem, ett samhällsproblem och ett stort socialt problem för många individer och deras familjer och närstående. Det är en ideell kraft som hela tiden har burit, och fortfarande idag bär fram strävandet mot en förbättrad nykterhet.
Och visst ska vi fira på Kristi Himmelsfärds dag. Vi har många anledningar till det. Jag skäms inte att hävda att vi aldrig tidigare haft en så engagerad och kraftfull folkhälsominister som vi har idag. Maria Larsson, min partikollega, tar verkligen alkoholfrågan på allvar. Alkohollagen har skärpts på många punkter, det finns en klar och tydlig strategi för hur politiken och myndigheterna ska arbeta men framför allt finns de ideella krafterna med som den kanske viktigaste partnern. ANDT-strategin har blivit tydligare och målen mäts kontinuerligt för att ge alla och framförallt barn och ungdomar ett tryggare och bättre liv.
VI SKA naturligtvis glädja oss över att andelen elever som dricker alkohol har minskat, att alkoholkonsumtionen bland både pojkar och flickor i grundskolans niondeklass minskar.
Samtidigt visar det sig att otrygga unga dricker mer. Ungdomar från otrygga uppväxtmiljöer dricker mer när det är lätt att få tag på alkohol. Alkoholproblematiken måste därför ses i ett mycket bredare perspektiv och politiken och de olika ideella krafter som finns runt de unga samverka ännu mer.
I dessa dagar tar tusentals ungdomar studenten och andra firar att sommarlovet börjar. Det är tyvärr så att det på många ställen flödar av alkohol, många unga dricker sig redlöst berusade, kanske prövar de alkohol för första gången. Här har vi alla vuxna ett ansvar; att inte ge sina barn en flaska - det är faktiskt langning, att tala med sina barn, att finnas ute där barn och unga rör sig. För ju fler vuxna ute på kvällen, desto skötsammare är våra ungdomar.
DET TYNGSTA ansvaret vilar på föräldrarna. Föräldraansvaret kan man aldrig sälja bort. Att vara en förebild, att lära sig att sätta gränser, att försöka få ungdomarna att inse att man har roligare både på festen och dagen efter om man varit nykter. Att är man nykter ser man hur andra tappar omdömet och ibland rent av förnedrar sig.
Jag har varit engagerad i alkohol- och narkotikapolitiska frågor allt sedan jag i tonåren tog aktiv ställning. Och fortfarande brinner jag för samma värderingar som då. Alkoholpolitiken handlar om en frihetskamp. En frihet från droger. En frihet från våld och skador. En frihet att självständigt och utan beroende leva livet.
För att nå detta måste vi våga visa solidaritet och det kommer att krävas restriktioner. Men det är inte regler och restriktioner som är målet, även om dessa är helt nödvändiga för att hindra beroende, våld och misshandel. Dessa restriktioner är enbart medel för att ge alla människor goda förutsättningar att kunna leva i frihet.
Anders Andersson (KD)
Riksdagsledamot i socialutskottet
Folknykterhet är lika med frihetskamp
På torsdag Kristi Himmelsfärds dag uppmärksammar vi Folknykterhetens dag. Kalendern är numera full av dagar, vi har kanelbullens dag, rosens dag, barnens dag, alla hjärtans dag och många andra dagar där man söker ett tillfälle att fira något, ofta en dag som går i kommersens tecken.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.