Folkbildning för en hållbar utveckling

Insikten om att klimatkrisen och energikrisen hänger ihop och därför behöver lösas tillsammans har skapat den internationella Transition Town-rörelsen. I vårt land heter den Omställning Sverige, och är knuten till Riksorganisationen Hela Sverige ska leva. Hela Sverige ska leva har under ett antal år mycket aktivt arbetat med temat Hållbara bygder, som inneburit projekt och processer för uthålliga lokalsamhällen och bygder.

LV Debatt2011-07-23 04:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Grunden är människors gemensamma engagemang för att skapa ett gott liv.
Omställningsarbetet har tagit ansvar för att börja framtidsbygget innan energipriserna rusar i höjden eller ekonomin kraschar.
Insikterna sker inom olika områden och resulterar i ett framtidsarbete med bland annat lokal produktion av livsmedel och energi, nya transportlösningar, lokala finansieringslösningar och hållbara investeringar.

Landsbygden har enorma möjligheter att göra en stor insats i omställningsarbetet. Lokal ekonomi, service och hållbarhet är områden som Hela Sverige ska leva arbetar målmedvetet med. Folkbildningens organisationer och metoder är utmärkta redskap för de många människor som vill delta i detta.
Medvetenheten - insikten - om att vi behöver göra förändringar växer och det är på lokal nivå allting startar.
Av enskilda eller människor gemensamt i olika sammanslutningar. Lokala utvecklingsgrupper och andra lokala initiativ, inte sällan komna ur en studiecirkel, bär nyckeln till ett hållbart samhälle i framtiden.
Politikens och de stora systemens roll blir att möta upp med positiva beslut, lagar, åtgärder och ekonomiska medel som stärker att utvecklingen går åt rätt håll, det vill säga det långsiktigt hållbara.

Det behövs handling, metoder och redskap på alla nivåer samtidigt, från den enskildes personliga ställningstagande till lokal, kommunal, regional, nationell och internationell nivå.
Arbetet med att ta fram förslag till åtgärder i det kommande landsbygdsprogrammet 2014-2020 har nu inletts.
Miljö, klimat och innovation är målområden som kommer att styra programmet i större utsträckning än idag. Då behövs också nya tankar, idéer och förslag och modet att våga ta dem till sig. Folkbildningen och de lokala utvecklingsgrupperna har idéerna, vi hoppas att beslutsfattarna har modet.

Omställning handlar om allt från vår egen inre omställning, till att se sambandet mellan stad och land.
Att se landsbygdens möjligheter som producent av mat och energi, att ge de gröna näringarna en reell chans, att ställa om energisystemet och hushålla med resurserna så att även kommande generationer kan leva gott i en trygg värld.
Arbetet med Hållbara bygder visar på detta.
Folkbildningen och Hela Sverige ska leva med sina 5 000 lokala utvecklingsgrupper vill därför se kraftfulla satsningar och åtgärder, med ekonomiska muskler, i kommande landsbygdsprogram. Satsningar på ett verkligt omställningsarbete i Sverige.

I detta ingår också den nödvändiga förbättringen av kommersiell och offentlig service som behövs för att klara det hållbara samhället, ekonomiskt, ekologiskt och socialt.
Vidare behövs satsning på lokal kapitalbildning.
En sådan satsning och med folkbildningen som redskap är på alla tänkbara sätt innovativt när det gäller miljö- och klimatfrågorna.
Politiken och byråkratin får inte låta bli att ta detta erbjudande, denna chans!

Staffan Bond, verksamhetschef Hela Sverige ska leva
Kenneth Nilshem, verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan
Peter Zetterman, ombudsman ABF Örebro län

Läs mer om