Den 20 november är det barnkonventionens dag. En dag då vi särskilt uppmärksammar barnens rätt till en trygg och god uppväxt. Men alla barn får inte den tryggheten. Istället utsätts en del barn i vårt samhälle för våld och övergrepp, inte minst i sitt eget hem. Exakt hur många vet vi inte. Men vi vet att anmälningarna har ökat. Vi vet också att det finns ett stort mörkertal.
När övergrepp sker är det vårt gemensamma samhällsansvar att skydda barnet. Ibland krävs att barnet tas ifrån föräldrar som begår övergrepp. Men det är också samhällets skyldighet att, där anmälan är grundlös, låta barnet så snabbt som möjligt få återförenas med sin familj. En fungerande familj är barnens främsta trygghet.
Utredningar om övergrepp mot barn måste genomföras på ett bra, snabbt och rättssäkert sätt. Men undersökningar tyder på att alltför många utredningar är undermåliga eller osakliga. Här behövs både kompetenshöjande åtgärder hos de utredande myndigheterna men även en skarpare tillsyn så att brister bättre kan upptäckas och åtgärdas. Många yrkesgrupper som jobbar med barn har anmälningsskyldighet. Samma skyldighet gäller också personal i vård och omsorg. Att anmälningarna ökar understryker behovet av en god utredningskompetens hos myndigheterna.
Brottsförebyggande rådet, Brå, har nyligen presenterat en rapport som visar att den polisanmälda misshandeln av barn mellan 0-6 år ökar. Ökningen är störst i förskolor och skolor. I sjukvården syns inte samma ökning även om man där sannolikt borde kunna se eller ana att barn utsatts för misshandel. Även allmänheten kan, och bör, anmäla till socialtjänsten vid misstänkta missförhållanden som rör barn.
Anders Andersson (KD)
Riksdagsledamot i socialutskottet
Fler barnahus ökar barns rättssäkerhet
Det behövs fler barnahus, helst ett i varje kommun. Där samverkar socialtjänst och polis kring barnet tillsammans med särskilt utbildad personal som kan vinna barnets förtroende och professionellt bedöma om barn utsatts för misshandel eller ej. Det är en slutsats vi kristdemokrater drar efter det uppmärksammade fallet där två barn tvångsomhändertogs i 68 dagar och där rätten konstaterade att föräldrarna var oskyldigt anklagade.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.