Det är därför upprörande att ta del av den rapport som Skolinspektionen, i samarbete med Socialstyrelsen och i samverkan med Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten, nyligen presenterade. Rapporten visade att 30 slumpmässigt utvalda kommuner hade samtliga allvarliga brister när det gäller utredningar som ligger till grund för besluten att placera barn i särskolan. Över 700 utredningar i de 30 kommunerna genomfördes. Allvarlig kritik mot bland annat rättosäkerheten har riktats mot samtliga kommuner som utretts.
Särskolan är en mycket viktig del av utbildningssystemet. Där ska barn med utvecklingsstörningar gå för att få absolut bästa hjälp att utvecklas och växa som människor. Kunskapsmålen inom särskolan är anpassat efter denna viktiga inriktning för dessa barn.
Omvänt kan det leda till en katastrof om barn utan utvecklingsstörningar tvingas gå i särskolan, då kunskapsmålen som uppnåtts inte räcker för att gå vidare till högre utbildning. Dörrar stängs och möjligheter att komma ut på arbetsmarkanden kan i värsta fall omintetgöras.
Det är uppenbart att det inte finns utrymme för att fel begås när utredningar som ligger till grund för placering i särskolan görs. Detta kan vara helt avgörande för barnets hela framtid.
Jag anser att elevhälsan måste förbättras. En större tillgång till skolsköterskor, kuratorer, psykologer och specialpedagoger skulle ha stor betydelse för elevernas utveckling och för deras lärande. En ökad tillgång till elevhälsovård avlastar dessutom såväl lärare som den barn- och ungdomspsykiatriska vården. För att undvika att fler barn felaktigt placeras i särskolan har skolinspektionen föreslagit att landstinget, i stället för kommunen, ska göra de psykologiska och medicinska utredningarna. Det är bra, men jag tror att det viktigaste är att det görs två utredningar av barnet, både psykologiska och medicinska, vid två skilda tillfällen. Förslagsvis med några års mellanrum vilket skulle minimera risken för felaktigheter.
Uppkommer trots detta felaktigheter torde en självfallen möjlighet till barn som felaktigt har placerats i särskolan kunna kompenseras för detta. De måste få möjlighet att läsa in vad de gått miste om på Komvux utan att behöva ta studielån.
Varje kommun ska ta sitt ansvar för de fel som begåtts. Vi lagstiftare ska också fundera över om lagstiftningen måste tydliggöras så att dessa misstag inte upprepas.
Yvonne Andersson
Riksdagsledamot (KD)
Felaktigt placerade elever i särskolan
Skoltiden är enormt viktig tid för oss alla. Grundskoletiden är en tid då en viktig bas för resten av livet läggs. Goda erfarenheter från denna tid kan vara till stor glädje och nytta för resten av livet, och dåliga erfarenheter kan dessvärre försämra förutsättningarna att leva det liv som önskas.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.