En ny politisk dörr öppnar sig med nya statsrådet Lööf

Det är viktigt att infrastrukturen i samhället fungerar. Det gäller såväl anläggningar för att underlätta förflyttning av människor och gods, som tekniska lösningar för telefon och IT.

LV Debatt2011-09-30 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liksom ytterligare en viktig infrastrukturkategori, nämligen elförsörjningen.
Vi bör alla vara positiva till kraftbolag som beslutar att exempelvis eldistributionen ska förbättras, genom exempelvis nya och säkrare kablar. Men detta innebär icke att landsbygden fullständigt får köras över när det gäller att välja vilken form av elkraftledning som ska byggas.
För tillfället är det regionledningen mellan Vimmerby och Kisa som saken gäller, men resonemanget är direkt överförbart till den stamnätsutbyggnad som planeras från Oskarshamnsverket och tolv mil in genom landet förbi bland annat Mariannelund och Pamparp i Eksjö. Stamnätet kommer dock inte landsbygden till del utan används endast till verkligt stora eltransporter i första hand till kontinenten.

Rekordengagemang
När det gäller regionledningen mellan Vimmerby och Kisa har yttrandetiden till Energimarknadsinspektionen förlängts till den 5 oktober, alltså onsdag nästa vecka. Men trots att det ännu återstår knappa veckan på tiden att yttra sig så behövs ingen ytterligare betänketid - i princip alla inblandade parter förordar nedgrävning av den nya regionkabeln. Detta trots att kostnaden ökar från 65 miljoner till 300 miljoner för E.ON Elnät i Sverige.
Fördelarna bedöms av Vimmerby kommun, som markerar sin ställning ytterst tydligt, av Kinda kommun, som är minst lika tydlig, av 20-talet andra myndigheter, av 13 intresseorganisationer, av tre företag och av 41 markägare samt andra privatpersoner, med totalt 215 namnunderskrifter - vara så stora att merkostnaden inte spelar någon roll. Särskilt inte som denna merkostnad ska slås ut på en livslängd på kanske 50 eller 60 år.
Om dessa krav icke tillmötesgås kan vi bara konstatera att det i framtiden inte är lönt att yttra sig i några frågor alls, för mer stöd än så här, fler argument, mer engagemang - går näppeligen att uppbringa.
Kort sagt, ner med kabeln i backen bara, bygg för miljön, bygg för människorna och bygg för framtiden.

Ökad cancerrisk
När det gäller monsterkabeln förbi Mariannelund är visserligen inte Eksjö kommun lika glasklar i sitt yttrande, förutom att kommunen motsätter sig byggherrens, Svenska Kraftnät, magnetstrålningsgränser. Kraftnät jobbar efter en maxgräns baserad på årssnitt på 0,4 mikrotesla och kommunen kräver 0,2 mikrotesla. Skillnaden kan verka minimal, men är i verkligheten gigantiskt. Den säkra ledningsgatan, där människor ej varaktigt ska befinna sig, ökas med 45 meter åt varje håll vilket innebär drygt tusen hektar mark.
Men det viktigaste är ändå att Svenska Kraftnät, om de negligerar detta krav, oroar människor i bygden. Det finns säkert olika bud på även detta, men det handlar ändå om tråkiga odds, jämfört mer riktigt, riktigt tråkiga odds. Professsor Yngve Hamnerius, Chalmers, har uppgivit att den som växer upp i magnetfält starkare än 0,2 µT löper tre gånger så stor risk att drabbas av leukemi eller hjärntumör. Om man varaktigt befinner sig 20 meter från ledningens mitt så utsätts man för ca 5 µT.

Sämre år för år
Liknande fakta bidrar säkert inte till möjligheten att hålla landsbygden levande. Till detta ska även läggas att ledningen skär som en motorväg genom landskapet. Svenska Kraftnät säger att det krävs en ledningsgata om 44 meter, medan Södra säger att risken för fallande kantträd innebär att ledningsgatan bör vara minst 60 meter.
Bara denna skillnad på cirka 200 hektar mark innebär en grav försämring av den goda nytta växande skog bidrar med till ekosystemet.
För att inte tala om det intrång de 50 meter höga stolparna innebär. För att inte tala om den värdeförsämring som markägarna tvingas åse. Visserligen får markägarna ersättning men sådana belopp är omöjliga att bestämma - och i princip alltid till markägarens nackdel. Dessutom sämre och sämre, för varje år som går.
För att inte tala om kultur, miljö och praktiska försämringar.
Av dessa anledningar är många boende i dessa drabbade bygder negativt inställda till planerna och den dumenvishet som Svenska Kraftnät utrycker. Istället för att försöka hitta en lösning där alla parter är överens, till viss del eller helt, så vidhåller Svenska Kraftnät den ursprungliga inställningen.
Den samlade bedömningen från Svenska Kraftnät innebär att ledningen medför en liten miljöpåverkan. Detta uttalande betraktar med all rätt boende i regionen negativt på. "Som direkt förolämpande."

Framtiden i potten
Men på torsdagen kanske frågan ändå fick en oväntad öppning. I samband med regeringsombildningen utsågs centerns nya partiledare Annie Lööf dessutom till ny näringsminister och därmed ansvarigt statsråd för Svenska Kraftnät. Annie Lööf från Värnamo - inte längre bort än att det kanske syns från toppen av en Mariannelundsmast - har här en chans att se till hennes egen hembygds bästa och en perfekt start för sin devis att verka för regional utveckling.
Hon kan säkert få stöttning av nya energiministern Anna-Karin Hatt och nya miljöministern Lena Ek, samtliga (C).
Som sagt, vi gläds alla åt bättre infrastruktur, bättre elförsörjning och färre elavbrott, men motsätter oss den kortsiktiga jakten på investeringskostnader. I potten ligger förutsättningar för en levande, expansiv och livskraftig landsbygd.
I generationer framöver.

Alf Wesik
Läs mer om