En industri med kapacitet att växa

Framtiden är ljus för svensk trähusindustri. Det kan kanske uppfattas som något provocerande att uttrycka sig så när varslen har duggat tätt i branschen, men jag vidhåller detta.
Skälen till mitt påstående är flera. För det första är behovet av bostäder stort i Sverige. Under perioden 2000-2010 byggdes det i genomsnitt cirka 22 500 bostäder per år medan det långsiktiga behovet beräknas till 40 000 - 45 000 nya bostäder årligen. Det innebär att det finns potential för att stimulera efterfrågan.

LV Debatt2011-10-31 07:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det andra finns det stora möjligheter att utveckla byggindustrin genom industriellt träbyggande. Ett platsbyggt hus tar minst ett år att bygga medan ett industribyggt hus kan stå färdigt på två-tre månader. Det innebär stora besparingar och minskar olägenheterna för de kringboende. Husen kan dessutom byggas med industriell precision och kvalitet, där toleranserna räknas i millimetrar och inte i centimeter. Det är dessutom möjligt att med dagens teknik skapa spännande och varierade hus genom industriellt byggande. Utvecklingen med fler högre hus byggda i trä går framåt, men mer kan göras.

Sist men inte minst talar den förnyelsebara råvaran - skogsråvaran - för branschen. Vi har under de senare åren blivit allt mer uppmärksammade på klimatproblemen. Trä är en del av lösningen. Skogen binder koldioxid medan den växer och ett trähus kan bevara koldioxiden i över hundra år. Trä är miljövänligt och återvinningsbart. Trä är framtidens material.

Trähusindustrin är dock en konjunkturkänslig bransch och är beroende av bostadspolitiska beslut på såväl kommunal som statlig nivå. Bostadspolitiken är en viktig del i den generella välfärden. En fungerande bostadsmarknad har stor betydelse för såväl ökad sysselsättning som ekonomisk utveckling.
Trots detta sitter regeringen med armarna i kors och lämnar över bostadspolitiken till marknaden. Regeringen måste ta sitt ansvar och föra en aktiv bostadspolitik.

- Bygg och planprocessen måste snabbas upp. Bostadsminister Attefall ser över detta men nu är det dags att sätta ner foten, peka med hela handen och lagstifta.
- Diskussionen om bostäder måste breddas. Idag talar alla om hyresrätt kontra bostadsrätt. Småhusbyggnationen är en minst lika viktig ingrediens för att skapa en rörlig och fungerande bostadsmarknad.
- Satsa mer på byggandet i trä. Det krävs fler insatser och kunskapsspridning som stimulerar ökad träanvändning och utveckling inom den trämekaniska sektorn. Politiska beslutsfattare på statlig och kommunalnivå kan gå före och besluta om större offentliga byggprojekt i trä som kan tjäna som föredöme.
- Sätt fart på byggandet av studentbostäder. Bristen på bostäder för studenter gör det inte bara besvärligt för unga att hitta bostad. Det hämmar också kunskap och tillväxt.
- Renovera miljonprogrammen. Underhållet är ofta så eftersatt att det skulle löna sig att riva husen och bygga nya.
Svensk trähusindustri har kapacitet att växa och leverera lösningar på en rad olika angelägna samhällsproblem. Det är hög tid att ansvariga politiker på statlig och kommunal nivå tar sitt ansvar och fattar nödvändiga beslut.

Per-Olof Sjöö
Förbundsordförande GS - facket för skogs-, trä- och grafisk bransch

Läs mer om