Tack vare en förhållandevis låg andel fasta priskomponenter är Kalmar en av de städer där det är mest lönsamt
att minska sin vattenförbrukning. Här
ger en minskning med 25 procent en kostnadsminskning på 22 procent. Men vad gäller elförbrukningen till exempel finns det ingen stad där en minskad elförbrukning med 25 procent ger motsvarande kostnadsminskning. Som högst ger det en kostnadsminskning med 20 procent.
I flera kommuner utgör de fasta avgifterna nästan hälften av det totala belopp som fastighetsföretagare och villaägare måste betala till energibolagen varje månad. Detta anser vi vara fel. Att minska på användningen av energi anses idag vara en av de viktigaste åtgärderna för att uppnå riksdagens miljömål om begränsad klimatpåverkan. Eftersom fastighetsbranschen och alla villaägare står för en avgörande
del av energiförbrukningen har det stor betydelse hur våra politiker väljer att utforma priserna.
För att landets fastighetsföretag ska gå i bräschen och visa att Sverige klarar av att
nå de högt uppställda målen måste det bli ekonomiskt hållbart att investera i energieffektiviseringar. För det räcker inte med god vilja och högt ställda mål. Det är dags att ge fastighetsföretagen goda ekonomiska skäl att vilja klimatinvestera.
Vi anser att det måste bli en tydligare koppling mellan energiförbrukningen och de
pengar man faktiskt betalar på fakturan varje månad.
Om energiförbrukningen sänks är det rimligt att kostnaden också minskar med motsvarande belopp.
Vi vill nu att ansvariga politiker ser till att skatter och avgifter för allt från uppvärmning, sopsortering och vatten utformas så att det finns ännu fler skäl att använda mindre energi. På så sätt kommer landets fastighetsföretag kunna bidra till att vi uppnår målet om begränsad klimatpåverkan.
Carl K Stenberg
Ansvarig näringspolitik Kalmar
Det måste löna sig att klimatinvestera
Nils Holgerssongruppen,som representeras av organisationerna Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO, granskar årligen olika taxor och avgifter inom bostadssektorn.I årets första delrapport framgår tydligt att det inte är tillräckligt lönsamt att minska sin energiförbrukning. Undersökningen har studerat kostnaderna för fjärrvärme, el, vatten och hämtning av hushållsavfall i landets 30 största kommuner. Kostnaderna är olika över landet och varierar beroende på vad som mäts.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.