Det handlar om nästa generation

Grunden för jämställdhet mellan kvinnor och män är alla människors lika värde. Kvinnor och män ska ha likvärdiga villkor, både formellt och informellt, för att kunna utveckla sin fulla potential. Jämställdhet är att båda könen får makt över sina liv, makt att forma sitt liv utifrån sina egna önskemål.

LV Debatt2011-03-08 07:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en viktig uppgift att undanröja traditionella föreställningar, fördomar, strukturer och juridiska hinder som försvårar och förhindrar jämställdhet mellan kvinnor och män. Detta gäller familjeliv, arbetsliv och samhällslivet i övrigt. Det handlar inte bara om lagstiftning utan även om opinionsbildning och attitydförändringar.

VI TROR ATT DE allra flesta människor kan stämma in i ovanstående skrivning. Det är inget konstigt. Om vi funderar över frågor som; vad gör vi av någon slags gammal tradition? Vad gör vi utan att vi egentligen tänker på varför vi gör just så? Vem/vilka har jag tagit efter? Så är det inte säkert att vi kan svara på exakt varför och behöver det inte heller - men det kan vara nyttigt att ställa sig frågan ibland som rumpnissarna till Ronja: "vafföŽ göŽ hoŽ på dette viseŽ?" Ja, varför gör vi på detta viset - varför skickas till exempel räkningen på barnomsorg till kvinnorna medan sop-fakturan skickas till männen. När det gäller jämställdhetsfrågor är det nog många stenar än att lyfta och vända på för att komma framåt. Det finns fortfarande 2001 jämställdhetsproblem och det måste vi våga se, erkänna och ta itu med.

VÅR INGÅNG är inte att ställa grupper, personer eller kön emot varandra - vårt perspektiv är att se varandra som medspelare som vill skapa ett bättre samhäller - där jämställdhet är en viktig aspekt. Som kristdemokrater är vi förespråkare för ett jämställt föräldraskap utan lagstiftning, kvotering eller obligatorium. Men när karta och verklighet inte stämmer överens så är det ändå i verkligheten man får ta sin utgångspunkt. För många som idag får barn är det självklart att föräldrarna delar på tiden hemma med barnen.
Det ser vi som positivt, inte minst för barnen, men även för familjerna som helhet och jämställdheten i arbetslivet. Därför tror vi att det är rimligt att låta de två pappamånaderna finnas kvar - även om det kan ställa till det beroende på löneskillnader, att ena parten är egenföretagare eller stereotypa föreställningar på en arbetsplats. Arbetsgivare måste inse att barn inte enbart är en "mammafråga". Vi kan inte acceptera lönediskriminering, vi anser det borde vara obligatoriskt för par att dela pensionspoäng lika mellan sig när man gemensamma barn och vi tycker att politiska förslag ska granskas utifrån om de ökar eller minskar jämställdheten.

KVOTERING är något som de flesta av oss djupt ogillar - men i den "slow motion-takt" som jämställdhetsfrågor bedrivs eller gör insteg så kan vi förstå att det efterfrågas. Det behövs många röster, men än mer behövs kraftfull handling för att komma framåt när det gäller mer jämlika villkor för såväl kvinnor som män. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har en stor jämställdhetssatsning och såväl landstinget som regionförbundet och kommuner i länet har sökt och fått pengar för att sätta fokus på frågan.
Det behövs inte bara att man blir medvetandegjord - det behövs kunskap och det behövs åtgärder, i Kalmar kommun har man talat om behovet av "omställning" - vi måste ställa om.
Det handlar inte bara om vad vi tror idag, det handlar om hur det blir för våra söner och döttrar i morgon, hur det blir på arbetsplatsen, hur det blir för äldre - hur du kommer att bemötas som medborgare och brukare i det samhälle du varit med om att bygga upp.

DET FÖRSTA stycket är hämtat ur Kristdemokraternas partiprogram, det togs redan 1996! Så för oss är det ingen nyhet - inte alla i partiet har lust att kalla sig feminister även om en hel del gör det och står för det. Oavsett vilken etikett eller titel man använder så anser vi att det är i det praktiska agerandet som de verkliga jämställdhetsföreträdarna skiljer ut sig från dem som endast pratar.

Monica Bengtsson, Trekanten
Gruppledare (KD) Kalmar
Gudrun Brunegård,
Vimmerby Landstingsråd (KD) Kalmar län
Chatrine Pålsson Ahlgren, Mönsterås
Vice distriktsordförande (KD) Kalmar län

Läs mer om