Men det kostar ca 235 miljoner kronor mer att gräva ner den. 235 miljoner av våra elnätkunders pengar, för några andra pengar än de som kunderna betalar till oss, har vi inte. För enligt ellagen ska elnätsverksamheten vara helt självfinansierad.
Låt oss göra en internationell utblick. I vårt grannland Danmark har man fattat ett beslut som går ut på att lokalnät och regionnät ska grävas ner. I Danmark är nämligen marken en trång resurs. Den stora fördelen med Danmark är att det inte finns mycket sten i marken och väldigt lite fast berg. Det gör att det är förhållandevis lätt att gräva. Trots detta är det betydligt dyrare att ha en ledning i jorden än i luften.
När man tittar på kostnaden för eldistribution är tätheten i näten, det vill säga hur långt det är mellan kunderna, en viktig parameter. Danmark är bland de mera tättbefolkade länderna i Europa. Rimligen borde elnätsavgifterna för danska kunder var låga. Så är det inte. De är höga. Faktiskt bland de högsta i Europa. 35 - 40 procent högre än i Sverige.
Intressant är därför att i stället titta på Finland. Finland är ett glest befolkat land och borde då ha relativt höga elnätsavgifter. Det har de inte. De är lägre än i Sverige. Men å andra sidan har de nästan alla sina elledningar i luften. Och en hel del elavbrott, många fler än vad vi har i Sverige.
Ja, E.ON har grävt ner väldigt mycket elledningar i lokalnätet de senaste åren. Vi har också bytt många oisolerade luftledningar i lokalnätet mot isolerade luftledningar, ledningar som mycket bättre står emot snö och storm. Att gräva ner ledningar är det näst bästa sättet att säkra kunderna från avbrott. Isolerad luftledning är det tredje bästa sättet.
För det allra bästa och säkraste sättet, det är att dra ledningarna i luften och trädsäkra ledningarna så att inga träd kan falla på dem. Får vi helt välja, är det så vårt regionnät ska se ut. Väldigt många kunder skulle beröras om det sker en störning på regionnätet, därför ska de ha den högsta säkerhetsklassen. Kisa - Vimmerbyledningen är en regionnätsledning. Nu är det inte vi som väljer, det gör samhället genom att ge oss tillstånd för det ena eller andra.
Ingen ska naturligtvis tycka synd om E.ON, men ena dagen förs en kampanj för lägre elnätsavgifter och andra dagen ska leveranskvaliteten höjas för att tredje dagen sänkas igen fast till högre kostnader genom att gräva ner regionnät. Det är vår vardag.
Nej, tycka synd om oss är helt fel, för vi själva ser vårt uppdrag ganska klart: Vi ska vara sparsamma med våra elnätkunders pengar och vi ska ge en trygg elförsörjning och hög service. Vill sedan samhället något annat, ja då anpassar vi oss efter det.
Björn Persson och Håkan Gunnarsson
Regionchefer E.ON Sverige AB
Därför föreslår E.ON luftledning
Visst är det rimligt att kräva att vi ska gräva ner ledningen mellan Kisa och Vimmerby.Precis som ledarskribenten Alf Wesik i denna tidning skriver, finns tekniken, ja den har funnits i många årtionden. Och visst kan skog odlas på det område som en luftledning tar i anspråk. Och en luftledning är inte vacker för alla, det måste även vi tillstå.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.