En ny enkätundersökning från Parkinsonförbundet visar att nästan var sjätte patient har nekats behandling av olika skäl. I alla län utom två uppger patienter att de nekats behandling på grund av ekonomiska skäl. I Kalmar län har minst en patient nekats behandling för att det är för dyrt.
Detta är oacceptabelt av två anledningar, dels säger hälso- och sjukvårdslagen att alla har rätt till lika vård och behandling, dels är läkemedlen subventionerade av staten och ska användas för att undvika onödigt och förlängt lidande för drabbade och anhöriga. Det ska inte vara upp till varje neuroklinik att avgöra om det är för dyrt eller inte.
Lagstiftningen om lika vård och behandling verkar inte gälla för den som lider av Parkinsons sjukdom. Exempelvis blir patienterna i storstadsregionerna kallade till sin behandlande läkare dubbelt så ofta som i andra delar av landet. I Stockholm blir man kallad till sin läkare i genomsnitt 2,1 gånger per år, jämfört med bara 1,1 gång per år i Gävleborg. Parkinsonpatienterna i Kalmar län blir kallade till sin läkare 1,7 gånger per år.
Undersökningen visar även att en del av Parkinsonpatienterna i Kalmar län är hänvisade till en allmänläkare, som oftast inte har specialkunskap om Parkinsons sjukdom. I Halland får hela 96 procent av patienterna träffa en neurolog.
Den behandlande läkaren bör vara patientens främsta källa till information. Dessvärre anger bara var tredje patient i Kalmar län sin behandlande läkare som den främsta källan till information om vilka behandlingar som finns att tillgå. En av tio har först fått informationen via media.
Det är dags för landstingspolitikerna att ta sitt ansvar för Kalmar läns Parkinsonpatienter: Ingen ska nekas behandling av ekonomiska skäl, patienterna måste kallas och behandlas av läkare med specialkunskap om Parkinsons sjukdom, samt få snabb och tydlig information om olika behandlingsmöjligheter.
Karl-Gunnar Skoog, förbundsordförande Parkinsonförbundet
Susanna Lindvall, vice ordförande European Parkinson?s Disease Association (EPDA)
Dags ta ansvarar för Parkinsonpatienterna
Måndag den 11 april uppmärksammas Världsparkinsondagen på en nationell hearing. En av huvudpunkterna är att vården av Parkinsonpatienter beror på var man bor. I Sverige finns det drygt 22 000 Parkinsonpatienter, av dem bor cirka 500 i Kalmar län. Inom de närmsta åren beräknas ytterligare 14 000 svenskar insjukna i Parkinsons sjukdom.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.