Vi på organisationen Fastighetsägarna hjälper dagligen landets privata fastighetsföretag med en mängd olika energitjänster för att Sverige ska få ett mer energisnålt och miljövänligare fastighetsbestånd i framtiden. Men hur mycket insatser som än görs är det uppenbart att rådande prissättning av el även i fortsättning kommer straffa landets hyresvärdar och hyresgäster. Självklart kan energipriserna användas som incitament för energieffektiviseringar men det är då viktigt att det är samhället och inte giriga energibolag som vinner på detta.
Inblandade aktörer lyfter ofta fram olika orsaker till de höga elpriserna. Elproducenterna hävdar ofta att marknadspriset följer utbud och efterfrågan som vilken vara som helst och att marknaden fungerar. Maud Olofsson gjorde i DN den 3 februari ett utspel om att reglera elleverantörernas höga tillsvidarepriser, alltså de priser som gäller då elkunderna inte tecknat något avtal. Detta och andra utspel skrapar dock enbart på ytan av problemet.
Det verkliga problemet är den så kallade marginalprissättningen på el. Marginalprissättning innebär att elpriset avgörs av hur den sista elen som behövs för att täcka efterfrågan produceras. Elleverantörerna prognostiserar sina kunders förbrukning och därefter fastställer elproducenterna sina priser för den el de kan producera.
Priset varierar för olika typer av elproduktion. Vindkraft är billigast, följt av vattenkraft och kärnkraft. Dyrast är kol-, olje- och naturgasbaserad elproduktion. Det slutliga elpriset sätts efter det dyraste produktionsslag som krävs för att täcka efterfrågan.
Normalt täcks ca 96-98 procent av Sveriges elbehov av icke-fossil kraft. Denna produceras till en kostnad av i genomsnitt 15-20 öre/kWh. Marknadspriset sätts dock av priset för produktion av de resterande 2-4 procent av elbehovet, vilket är väldigt högt. Elkonsumenterna betalar alltså under stora delar av året ett marknadspris som är 300 procent högre än produktionskostnaden för 96-98 procent av elen.
En absurd konsekvens av marginaprissättningen är att elpriset stiger kraftigt då kärnkraften inte fungerar normalt, vilket leder till att elproducenterna faktiskt kan tjäna mer på att inte producera.
Fastighetssektorns elkunder betalade överpriser på nära två miljarder under vintern 2009-2010 på grund av att kärnkraftverken inte fungerade som normalt.
Det är nu dags för politiker och ansvariga att ta ansvar och börja tala klarspråk. Utredningar har tillsatts för att se över elmarknaden men marginalprissättningen förblir orörd. Vi på Fastighetsägarna kräver nu ett stopp på miljardrullningen från elkonsumenter till elproducenternas fickor. Lösningen är att bryta upp marginalprissättningen och skapa en elmarknadsmodell med rimliga vinster för producenter och rimliga priser för konsumenter. Detta måste göras nu.
Fastighetsägarna GFR
Carl K. Stenberg
Ansvarig näringspolitik Kalmar
Jan Thorsson,
Chef Energitjänster
Dags erkänna elmarknadens misslyckande
Elpriserna har även denna vinter stigit till skyhöga nivåer. Prisvariationerna på elmarknaden är orimligt stora och elproducenterna visar övervinster medan deras kunder går på knäna. Dessutom tjänar elproducenterna på att kärnkraften står stilla.Det är nu dags att politiker och ansvariga börjar tala klarspråk och erkänna elmarknadens misslyckande.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.