Bredbandsfiber är praktisk landsbygdspolitik

Fungerar ditt trådlösa internet bra?
Är du i centralorten eller på landet?
Det är stor skillnad. Själv har jag stora problem i sommarstugan vid Solnebo, en mil utanför Vimmerby, att ens läsa mailen. Den trådlösa uppkopplingen bidrar inte alls till en levande landsbygd?
Om det över huvud taget ska vara möjligt att bo på landsbygden måste kommunikationerna fungera. Inte bara en acceptabel nivå på vägar och kollektivtrafik, utan också på Internet.

LV Debatt2011-07-19 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man pratar "vägar" på Internet handlar det om hur brett ett bredband är. Det mäts i Mbit och det trådlösa just nu är väl kring 3-4 Mbit.
Behovet är 100 Mbit för att kunna klara att se nyheter, rörliga bilder, skicka tunga dokument och filer och detta tillräckligt snabbt.
Hur skulle det fungera om du fick köra din bil på en smal stig i skogen, över stock över sten och över rötter och nedfallna träd? Ja, ibland skulle du inte komma fram och tjugo meters sträcka kan ta ett dygn.
Så är det idag. Ibland tar det helt stopp.
Ibland känns det som om någon är framme med motorsåg för att lösgöra blockeringarna innan man kan hämta hem ett enkelt mail utan filer.

En vision för Vimmerby kommun måste vara att erbjuda alla invånare, även alla på landsbygden, ett väl fungerande Internet med ett bredband på 100 Mbit.
Det skulle möjliggöra soloföretagare att sköta sitt jobb hemifrån, småföretagare att etablera sig i bra lokaler i byarna utan att behöva flytta till en större tätort.
Det skulle också innebära att en villa på landsbygden skulle bli mer värd eftersom den blir lättare att bo i och därmed att sälja.
Hur ska man då klara detta?
Jag tror inte på trådlöst. Ska det bli bredband till alla i Vimmerby kommun måste kommunen själva ta initiativet och se till att investera.

Som det är idag klarar vi inte det själva; varken kompetensmässigt eller ekonomiskt.
Vimmerby kommun söker nu medlemskap i kommunförbundet IT-Sam, som består av fem östgötakommuner. Blir vi medlemmar blir vi en del i, ca 50 procent, av kommunförbundet och en av sex kommuner. Säkert kommer fler att följa vårt exempel och söka medlemskap.
Därför att fler är starkare.
Med IT-Sam får vi del av en upparbetad kunskap om fiberutbyggnad. Här har man redan erfarenhet, här vet man hur man söker pengar från EU och stat för en fiberutbyggnad och här har man också lyckats mycket väl med att engagera byalag i grävarbete och utbyggnad långt ut på landsbygden i respektive kommuner.
IT-sam har idag att arbeta efter IT-strategier i varje enskild kommun.
Också Vimmerby måste skapa en IT-strategi och i och med medlemskapet har vi en viktig partner för implementeringen.
Det handlar inte om pappersprodukter - det måste bli verklighet också.

Två kommunalråd vittnade för Vimmerbys kommunstyrelse i våras om hur deras IT-kostnader legat still sedan de gick med i kommunförbundet IT-Sam 2007.
Verksamheten har varit mycket framgångsrik. Hur kan då Vimmerbys fiberutbyggnad se ut?
Regeringen har satt ett mål att 90 procent av befolkningen ska ha 100 Mbit bredband före å 2020. Jag tycker det är ett bra mål att haka på för Vimmerbys del. Det innebär, enligt mitt sätt att se det, att vi måste ta upp investeringarna redan i 2012 års investeringsbudget.
Fiberutbyggnaden blir efter en tid självfinansierad. Idag kostar en uppkoppling av telefoni, TV och Internet i ett hus på landsbygden omkring 600 kronor per månad.
Med fiber får vi alla tre tjänsterna för runt en 100-lapp. Kommunen kan debitera nätkostnaderna själv och få tillbaka tillräckligt med pengar för att fortsätta att egenfinansiera en utbyggnad, och för den enskilde blir det betydligt billigare kommunikationskostnader.
Telia exempelvis tar runt 600 kronor för 25 Mbit bredband idag i centralorten.
Hur ställer sig då detta? Ska kommunen konkurrera med privata nätbyggare?
Nej, men de privata nätbyggarna hävdar trådlöst som bästa alternativ.
Och kort sagt: jag tror inte på det. Den version man visat oss är en adapter i huset, en mottagare på väggen, 4G-teknik och? ja, hur många Mbit blir det egentligen i stugan? Och till vilken kostnad?

Kommunförbundet IT-Sam fungerar som ett kollektiv, som jag tror kan konkurrera ganska väl med privata aktörer.
Viktigast är att invånarna och kommunen får 100 Mbit fiber så billigt som möjligt. Både i investering och i drift.
Jag kommer nu som kommunstyrelsens ordförande att ta initiativ för att få med en plan för fiberutbyggnad i Vimmerby kommun, så fort vi fått medlemskapet i IT-sam godkänt.
Det är praktiskt landsbygdspolitik och vill vi att människor i framtiden ska kunna bosätta sig på landsbygden, vid våra vackra sjöar och ute i skogsmarker så måste vi möjliggöra en kommunikativ vardag.
Man ska inte kunna säga: "I Vimmerby kan vi inte bo, vi blir helt isolerade".
Tvärtom ska man säga: "Vi bosatte oss på landsbygden i Vimmerby kommun för vi ville ha den livskvalitén. Och vi är fullständigt uppkopplade."

Micael Glennfalk
Kommunalråd i Vimmerby kommun

Läs mer om