Att sanera snabbt är ett effektivt sätt att minska klottret. Om det är få som hinner se klottret innan det tas bort är de ju ingen större vits med att klottra. Polisen har på senare tid fått ökade resurser och gör ett bra arbete med att spåra klottrarna. Åklagarna får allt fler klotterbrott att handlägga.
Fastighetsägarna, kommunen och näringsidkarna arbetar gemensamt för att utveckla Kalmars stadskärna, som en attraktiv plats för handel, boende och umgänge. Kalmars vackra stadskärna är en miljö som är särskilt känslig för den förfulning som klotter innebär.
De senaste åren har Kalmar kommuns serviceförvaltning kommit en bra bit med det tidigare eftersatta klottersaneringsarbetet. Serviceförvaltningen efterlyser med stöd av Fastighetsägarna GFR en aktiv samverkan med fastighetsägare i allmänhet och området längs Södra vägen samt Kvarnholmen i synnerhet. När det gäller Södra vägen handlar det om att fastighetsägare, Trafikverket (banområdet) och kommunen under sommaren bör göra insatser som tillsammans lyfter helhetsintrycket. Vid korsningen Södra vägen/Stensövägen/Esplanaden finns ett av många exempel på klotter inom tre olika ansvarsområden i samma vy - Trafikverkets banområde, kommunens trafikregleringsbyggnad samt en privat fastighet.
På Kvarnholmen saneras lyktstolparna från klisterdekaler och klotter och serviceförvaltningen ber fastighetsägarna att göra detsamma med sina stuprör och samtidigt åtgärda fasadklotter.
Fastighetsägarna GFR och Kalmar kommuns serviceförvaltning efterlyser ett gemensamt initiativ, för att bekämpa klottret i stadskärnan. Genom ett samarbete mellan de privata fastighetsägarna i stadskärnan och Kalmar kommun hoppas vi att i framtiden snabbt kunna ta bort klotter från husen i stadskärnan.
Därför uppmanas alla fastighetsägare och medborgare i Kalmar att genast polisanmäla allt klotter! Vi vill också hälsa alla fastighetsägare i stadskärnan och utanför välkomna att delta i vårt gemensamma arbete för snabb sanering av klotter i stadskärnan.
Carl K. Stenberg
Ansvarig näringspolitik
Fastighetsägarna GFR
i Kalmara
Bekämpa klottret i Kalmar län
Klotter har under de senaste åren blivit ett allt större samhällsproblem. Klottret har konstant ökat i omfattning. Kommunerna, skattebetalarna och fastighetsägarna får varje år lägga mycket stora summor pengar på klotterproblemet.Utöver de stora saneringskostnaderna som fastighetsägare och samhälle åsamkas, påverkar klottret människorna som bor i områden som drabbas. Undersökningar visar att invånare i klottrade bostadsområden känner sig otrygga och upplever att området man bor i förslummats. Dessutom visar det sig att de ungdomar som klottrar ofta begår allt grövre brott efter hand. Det finns alltså bara förlorare när man studerar klottret.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.