Åtta år med Hjalmarsson och ny ekonomisk kris

Nu har Harald Hjalmarsson och den borgerliga majoriteten haft makten i Västervik under två mandatperioder. Målsättningarna att göra Västervik till en mer attraktiv kommun att verka och bo i delas av oss alla.

LV Debatt2011-03-14 07:28
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För socialdemokraternas del vill vi att alla i kommunen, oavsett vart man bor, och vilka ekonomiska förutsättningar man har, ska känna att man bor i en kommun som är attraktiv och ger den service och omvårdnad som man kan begära.
Målet har varit att vi ska bli fler i kommunen för att genom detta ge större förutsättningar att nå en positiv utveckling. Ett av majoritetens löften har varit att få en ekonomi i balans, vilket ska generera ett nödvändigt överskott för att vi som bor i Västerviks kommun ska känna en trygghet när det gäller upp- och nedgångar i konjunkturen.

Det fanns i början av perioden också målsättningar om att kunna sänka kommunalskatten, det har av naturliga skäl inte nämnts på senare tid.
Andra mål är att få ner arbetslösheten och då framför allt bland våra unga. Det måste ske genom att det skapas tillräckligt många nya arbetstillfällen i kommunen och att det finns utbildningar så kompetensen och förutsättningarna är de rätta.

Man kan, utan att vara revisor, konstatera att majoriteten inte klarat målen under de här dryga åtta åren, vilket då inte inneburit några förbättringar för våra invånare i kommunen.
Det finns givetvis en del som inträffat i vår omvärld som är svårt att påverka för kommunens företrädare, bl.a. nedgångar i världsekonomin och en kraftig nedgång i konjunkturen.
Det är klart att Electrolux flyttning från kommunen också påverkat, men inte i speciellt stor utsträckning för den kommunala ekonomin.

Om vi ser på andra kommuner både i vår närhet, i länet, och i Sverige i stort så har de allra flesta kommunerna klarat sin ekonomi mycket bättre än vad det borgerligt styrda kommunen Västervik har gjort.
Om det är något som vi i Västerviks kommun fått vänja oss vid under de här åtta åren är återkommande sparpaket. Ofta har det låtit som om något helt plötsligt inträffat, vilket gjort att vilket gjort att inte ekonomin räckt till. Så är ju naturligtvis inte fallet utan det har, givetvis, till stor del berott på den politik som den borgerliga majoriteten fört.
Våra förvaltningar har gjort ett stort jobb och klarat dessa uppdrag på ett bra sätt, men det har givetvis drabbat de som har behövt kommunens insatser.
Nu kommer det ännu en gång ett larm om att vi inte klarar ekonomin. Man behöver under innevarade år revidera ner budgeten med ca: 50 miljoner kr. Detta förs fram som något helt oväntat men så är inte fallet denna gång heller. Det finns ett uppdrag att spara 70-75 miljoner genom att göra ett antal omorganisationer när det gäller kommunens bolag, samordna administrativa tjänster, lägga ut en del verksamhet på privata aktörer m.m.
Detta fick vi helt klart för oss under hösten att det inte skulle ge den planerade besparingen och definitivt inte så snabbt som man räknat med.

Andra delar som varit kända är att det tillfälligga konjunkturstöd som kommunerna haft från staten, i stort sett försvinner under 2011. Detta till trots, så visade man upp en god bild av ekonomi både för 2010 och 2011 under hela valrörelsen, och så sent som i november 2010 i Kommunfullmäktige.
De besparingar som nu måste göras kommer givetvis att drabba den verksamhet som kommunen är ansvarig för och då bl.a. skolan. Under förra året så togs beslut om att genomföra on förändring som bl.a. innebär att vi kommer att lägga ner en del skolor och en del sammanläggningar av skolenheter.
Det var beslut som de flesta ställde sig bakom även om det inte var lätta beslut. Skälen till att göra detta var att frigöra en del medel för att kunna använda det till att stärka lärandet och öka förutsättningarna att ge alla möjlighet att klara skolan.

Nu är vi rädda för att det blir våra barn och ungdomar som får vara med och betala priset av en misslyckad politik genom kraftiga besparingar på skolan och äldreomsorg. En sak är säkert och det är inte våra barn, ungdomar och äldre som är skyldiga till kommunens dåliga ekonomi, men det är risk att de får betala priset.
Vi har många anställda med relativt låga löner i vår kommun och däribland lärarna. Den nya ordf. i Barn och Utbildningsnämnden, Roger Psajd, har uttalat att han har för avsikt att kunna öka lönerna men vill gärna se att det blir en resultatförbättring först. Det resultat vi har, visar att resultaten har ökat så det är väl dags att infria löftet.
Socialdemokraterna ville redan i november avsätta en summa för att börja en uppjustering av lönenivån men tyvärr så röstade majoriteten ner det förslaget.
Det kanske är så att vi behöver titta lite mer på hur andra kommuner klarar sin ekonomi, kan det vara så att vi som kommun inte klarar av att ge den service som vi vill och samtidigt ha lägsta skatten i Kalmar län? Eller är det möjligt att effektivisera kommunen ytterligare? Vi Socialdemokrater är inte beredda att spara mer på verksamhet som har till uppgift att säkra välfärden för våra barn och gamla.

Socialdemokraterna i kommunstyrelsen
Tonas Kronståhl, Ingegerd Karlsson, Angelica Katsanidou, Gunnar Jansson, Dan Nilsson

Läs mer om