DE GODA resultaten och det höga förtroende som landstinget har är något vi gärna lyfter fram. Framgångarna beror på ett metodiskt och långsiktigt arbete, och på medarbetarnas idoga förbättringsarbete. Det är tack vare gemensamma krafter och kollektiva ansträngningar från samtliga medarbetare som landstinget idag kan uppvisa dessa goda resultat.
Medarbetarnas insatser förtjänar all uppskattning särskilt med tanke på under vilka förutsättningar som de ibland utförs. Det finns t ex uppenbara brister i arbetsmiljön i vissa av landstingets lokaler. Landstinget äger 195 lokaler med en total yta av 362 000 kvadratmeter. Det är ett stort åtagande som kräver samma långsiktiga tänkande och metodiska arbete som övrig verksamhet inom landstinget. Dessvärre fungerar detta inte problemfritt idag.
Arbetsmiljöverket har vid ett flertal tillfällen riktat kritik och hot om vite, böter, mot landstinget på grund av brister i arbetsmiljön. Hälsocentralen Blå Kusten i Oskarshamn, som senast i december hade en allvarlig vattenläcka, är ett exempel. Den byggdes som en provisorisk lösning - för 20 år sedan.
Hälsocentralen Kristineberg, också den i Oskarshamn, är ett annat exempel. Arbetsmiljöverket hotade landstinget med ett vite på 500 000 kronor om inte en rad brister åtgärdades. En ny ombyggnation är utlovad, men på grund av den försenade ombyggnationen av Oskarshamns sjukhus har verksamheten ännu inte kunnat flytta ut. Från Landstingsalliansen var kravet tydligt. Att lappa och laga fungerar inte. Det behövdes en nybyggd hälsocentral. Denna uppfattning delades dock inte av den rödgröna majoriteten.
ÄVEN PÅ ambulansstationen i Vimmerby finns det brister. Arbetsmiljöverket riktade i början av året skarp kritik mot bland annat ambulansutfartens utformning - den löper över en trafikerad allmän parkeringsplats - och om landstinget inte åtgärdar bristerna innan 1 september väntar vite på 260 000 kronor.
Kännetecknande för samtliga exempel är att bristerna varit kända länge innan landstinget så småningom, ofta först efter hot om vite, åtgärdar problemen. Det långsiktiga och förebyggande förbättringsarbetet som används inom hälso- och sjukvården behövs även i arbetsmiljöfrågorna.
Den senaste landstingsplanen innehöll 25 miljoner kronor för renoveringar av hälsocentralerna, detta som en direkt konsekvens av ett rödgrönt vallöfte. När löftet presenterades sa landstingsrådet Linda Fleetwood (V) att fastighetsunderhållet varit sparsamt, och att man nu måste göra någonting, annars kunde ökade kostnader för lokalvård "omöjliggöra att vara kvar i lokalerna".
Men av de utlovade 25 miljoner kronorna har hittills endast 1,5 miljoner använts. Frågan verkar plötsligt ha försvunnit från den akuta politiska agendan och verksamheten fortsätter att bedrivas i "omöjliga lokaler".
På landstingsfullmäktiges senaste sammanträde fick landstingsrådet Lena Segerberg (S) frågan om hon anser att landstinget ska se över sina rutiner för kontroll och uppföljning av arbetsmiljön. Döm om vår förvåning när hon - med full vetskap om Arbetsmiljöverkets återkommande kritik - svarade att hon i dagsläget inte ser något behov av en översyn.
DET SKA INTE krävas hot om vite från Arbetsmiljöverket innan arbetsmiljöproblem åtgärdas. Den rödgröna taktiken med brandkårsutryckningar under galgen är på sikt förödande.
Alliansen anser att landstinget behöver se över rutinerna för kontroll och uppföljning av arbetsmiljön. Som folkvalda är vi ytterst ansvariga för den miljö som våra medarbetare och patienter vistas i. Ansvaret blir inte mindre av det faktum att vi själva äger merparten av lokalerna. Våra medarbetare arbetar långsiktigt och metodiskt för en bättre hälso- och sjukvård. Vi är givetvis skyldiga dem att arbeta på samma framgångsrika sätt med deras arbetsmiljö.
Christer Jonsson (C)
Henrik Yngvesson (M)
Gudrun Brunegård (KD)
Pierre Edström (FP)
Åtgärdande av ambulansutfarten brådskar
Landstinget är med drygt 6 000 anställda länets största arbetsgivare. År 2009 gjordes drygt 519 000 läkarbesök i länet. Det blir över 1 400 om dagen eller ett besök i minuten - dygnet runt. Våra medarbetare finns från norr till söder och möter dagligen länets invånare med landets - enligt Vårdbarometern och den nationella patientenkäten - bästa tillgänglighet och bemötande.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.