Älgjägarna måste skjuta av alla tilldelade djur

Nu stundar en av årets höjdpunkter när det gäller jakt, nämligen älgjaktspremiären. Älgjakten är för många en milstolpe under året. Vad hände före och efter älgjakten?
För mig personligen är både själva jakten och den sociala delen av jakten viktig, vilket innebär att man träffar nya och gamla vänner. Jag har själv jagat älg sedan sjuttiotalet och sett hur jakten och även älgarna har förändrats.

LV Debatt2011-10-01 04:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NÄR JAG BÖRJADE min karriär som älgjägare var det som drevkarl i ett stort jaktlag. På den tiden jagade man oftast med stora jaktlag och drevkedjor med mycket folk som drev fram älgarna till en skyttelinje. I dag jagar vi ofta med minde jaktlag och vi använder oss av hundar i stället för drevkarlar.
När jag säger att även älgarna har förändrats under min jägarkarriär så är detta ett allvarligt problen som många inte vill prata så mycket om. Mina första älgar som jag skjöt var en kalv med slaktvikt på 80 kg och en tjur på 230 kg. Dessa älgar var vid den tiden helt normala älgar, men skjuter någon älgar med de vikterna i dag säger man att det är jätteälgar. I dag skjuter vi kalvar som väger 50-60 kg och ofta vuxna älgar med vikter under 100 kg.

HUR HAR DET kunnat bli på detta sättet? Svaret på frågan är att jägare och markägare totalt misslyckats med förvaltningen av älgstammarna. Jägarna har enbart strävat efter att öka antalet älgar i markerna utan att ta hänsyn till fodertillgången.
Markägarna har märkt att man inte har kunnat plantera tall för den har blivit älgfoder, och man har löst det problemet genom att plantera gran på tallmark. Markägarna har samtidigt inte haft kraft och vilja att protestera mot för stora viltstammar på grund av att man ofta också är jägare.
Jägarnas och markägarnas misstag i viltförvaltningen har lett till att vi enbart har haft förlorare i skogen. Älgstammarna har varit för stora och fodret har inte räckt till normal tillväxt hos älgarna.

JÄGARNA HAR FÅTT små och undermåliga djur att jaga. Markägarna har fått tallskogarna förstörda, och gran på tallmarker som innebär stora tillväxtförluster. De ekonomiska fölusterna för skogsbruket är oerhörda och kommer att märkas under lång tid framöver.
Hur ser då framtiden ut? Jag tror att vi nått botten och att vi kan se en ljusning för älgen i framtiden. Alla parter börjar nu att inse problemen och börjar att försöka finna lösningar.

I VIMMERBY KOMMUN är nu jakten samordnad och nästan alla jagar enligt samma regler, vilket gör att älgstammens kvalitet kommer att öka. Vi står inför en ny jaktorganisation och vi får hoppas att detta kan leda till att kvaliteten på älgstammarna och även de andra hjortdjuren kan förbättras.
Vad som är viktigt för årets älgjakt är att jägarna skjuter det antal djur som är nödvändigt för att hålla stammarna i nivå med fodertillgången. Vi måste se till att tillräckligt med kalvar skjuts så att vi når upp till de 60 procent kalvavskjutning som är önskvärt.
Tillräckligt antal kalvar är oftast inte skjutna de första veckorna utan här krävs att jägarna jobbar på med jakten även när det börjar bli kallt och ogästvänligt i skogarna.
Vill inte jägarna på ett område själva ägna sig åt kalvjakt kan man erbjuda andra jägare med älghundar att sköta kalvjakten. Jägare med duktiga älghundar bör premieras och detta är ett sätt ge dem möjligheter att träna sina hundar ytterligare.
Det allra viktigaste när det gäller den stundande jakten är att alla tänker på säkerheten. Nästan varje år händer olyckor vid jakt och detta är något vi måste på alla sätt försöka undvika.

Seved Johansson
Ordf Vimmerby jaktvårdskrets och viltombud Södra

Läs mer om