Stor insats för klimatet med vindkraft i Hycklinge

Vindkraft väcker känslor. Något som inte minst våra planerade vindkraftverk i närheten av Hycklinge visar. Samtidigt behöver Sverige och världen mer förnybar energi.

LK Debatt2012-01-21 05:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EN AV mänsklighetens kanske största utmaningar är klimatförändringarna. Utmaningen är global och tecknen på att vår jord inte mår helt bra är många.
Samtidigt vill de flesta av oss ha ljus, värme och andra bekvämligheter som TV, dator och kyl och frys. Även industrin behöver energi för att hålla hjulen i gång. Vår affärsidé är att producera, transportera och sälja energi till alla dessa människor och företag. Vindkraft är ett sådant energislag.
En överväldigande majoritet av landets medborgare är för en utbyggnad av vindkraften i Sverige. Det visar färska siffror från SOM-institutet.
Samtidigt är många som bor nära en planerad vindkraftpark, av naturliga skäl, mer kritiska. Vi måste lyssna noga på dem som påverkas och ge bra svar på deras frågor. Samtidigt är det vår uppgift att lyfta fram vindkraftens nytta genom att sätta den i ett större sammanhang.
Omkring 80 procent av världens energiproduktion består av fossila bränslen och utsläppen av koldioxid i världen ökar i dag. Detta trots alla politiska ambitioner. Följaktligen behöver vi mer förnybar elproduktion. Vindkraft är ett utmärkt alternativ och Sverige ett bra land att bygga i.

MEN MÅSTE klimatfrågan lösas i just Hycklinge? Kan vi inte bygga denna produktion på andra orter? Om vi tror att vi har ett gemensamt klimatproblem måste vi bygga förnybar elproduktion någonstans. Vår uppgift är att hitta lämpliga platser. På lokal nivå kan det vara en lösning att man avstår från att bygga vindkraftverk men det löser inte problemen på en global nivå. På europeisk nivå behövs vindkraften för att underlätta övergången till icke-fossil elproduktion. I den svenska energimixen behövs vindkraften som ett komplement, samtidigt som den främjar vårt lands politiska mål att öka produktionen av förnybar energi.
Konflikten mellan lokal påverkan kontra en större nytta är inte unik för vindkraft. Samma debatt förs när det gäller telemaster, vägar, järnvägar, flygplatser eller elledningar. Samtidigt använder vi själva oss av infrastruktur varje gång vi pratar i telefon, kör bil, tar tåget eller flyger någonstans. En infrastruktur som faktiskt påverkar andra människor.
Så spelar det egentligen någon roll om vi bygger vindkraftverk i Hycklinge? Ett enda vindkraftverk kan producera nog mycket energi för att förse omkring 1200 hem med hushållsel. Uttryckt i siffror innebär det någonstans mellan 6 och 8 miljoner kWh - varje år. Detta innebär att de 32 verk som vi planerar för skulle kunna producera lika mycket el som hela Kinda kommun använder sig av. Och detta samtidigt som utsläppen av koldioxid minskar med omkring 150 000 ton per år. Något som motsvarar utsläppen från omkring 40 000 bilar per år.

MED ANDRA ORD utgör den planerade parken ett betydande bidrag till landets och världens omställning från ändliga till förnybara resurser. Om vi accepterar det faktum att vi har ett klimatproblem måste vi börja någonstans med att bygga bort problemet. Det är här och nu som klimatutmaningen måste antas. Inte senare och någon annanstans.
Ska då Hycklinge offras för klimatets skull? I Sverige finns cirka 2000 vindkraftverk. Och varje gång ett sådant byggs blir det en påverkan. Med den påverkan behöver inte vara katastrofal.
Tvärtom är det vår uppgift är att se till att den påverkan blir acceptabel. Vi är övertygade om att det är möjligt - även i Hycklinge. Att inte bygga vindkraft i Hycklinge skulle kanske lösa ett lokalt problem, men inte det globala.

PROCESSEN KRING en eventuell vindkraftspark har just startat. Och idag har vi inte alla svar. Tvärtom har vi just påbörjat arbetet med att samla in de boendes synpunkter. Men fler tillfällen ges och bilden av en eventuell park kommer att klarna. Självklart är vi också beredda att anpassa vårt förslag så att avvägningen mellan nyttan det skapar och intrånget det medför blir acceptabelt. Förhoppningsvis blir slutresultatet en lösning som alla blir nöjda med.

Anders Wallin,
projektledare, E.ON Vind

Kommentar från Wesik
Eftersom Anders Wallin till stora delar svarar på bland annat mina Ledare i ämnet, så vill jag bara kort kommentera ett par påståenden. För det första så säger Wallin att energin från ett enda av de 32 planerade räcker till för 1 200 villor.
På samrådsmötet i Hycklinge var siffran 1 500 villor. Under förutsättning att effektiviteten inte gått ner markant på bara knappt en vecka, kan vi ändå konstatera att det är en riktig monsteranläggning som planeras.

Jag tror bestämt Wallin inte har riktigt klart för sig kommunens storlek i förhållande till planerad vindkraftspark.
Energin från parken räcker visst till för alla hushåll i Kinda kommun - fakta är att det räcker för tio Kinda. Under förutsättning att E.ON:s egna siffror stämmer.
Och det är ju bara bra, med hela 48 000 hushåll, som Horn-Hycklinge-vinden försörjer.
Men det är inte detta saken gäller. Det är skalan som ifrågasättes. De otroliga dimensionerna som Horn- och Hycklingeparken ska härbärgera.

Dessutom talar Wallin om koldioxid-vinsterna med vindkraft. Han glömmer att nämna att den skog som måste offras även den bidrar på ett mycket positivt sätt till en bra miljö. Han glömmer att teori och praktik sällan är samma sak - således bygger sig inte verken av sig själva, utan någon som helst miljöpåverkan, inte heller kabelgator, stål- och aluminiumkontruktioner, betong, diken och montering.
Skogen växer och bidrar till vårt klimat oavsett om det blåser eller inte.
Dessutom - i alla beräkningar vad gäller skogsåtgång ska dessutom den nya regionledningen mellan Vimmerby och Kisa läggas in - eftersom det nu visar sig att planeringen hänger intimt samman med vindkraftsparken.

Alf Wesik
Läs mer om