Politikerna måste se till invånarnas bästa

Totalhaveriet är nära för vindkraften, och då går ett norskägt vindkraftbolag in, Fred. Olsen Renewables. Elcertifikatsystemet har kollapsat och nu tvingas vindkraftssverige stänga verk för att minska förlusterna. Detta är en ekonomisk katastrof för de mindre aktörerna, som blir tvingade att sälja med stora förluster och livslånga skulder.

LK Debatt2017-02-18 09:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Endast större bolag som gjort investeringar under senare år och som bundet sitt pris i långa avtal klarar sej. Det har varit en blåsig höst som generat rekordmycket elcertifikat, samtidigt som det varit en varm vinter vilket har minskat efterfrågan på el.

Folket i södra Kinda bör nog inte oroas i onödan över att få tassemarkerna förvandlade till ett industriområde i en nära framtid. Vindkraften har i dag ingen bärkraft och det bör vara en ekonomisk katastrof för en ny aktör att satsa pengar på en större vindkraftpark på Gröningeområdet.

Med stor sannolikhet finns det en koppling med Eons projekterade högvoltsledning som förstör så mycket värdefull skogsmark och som går via Kisa i en krok mot Horn. Båda projekten var Eons från början.

Det kan tänkas att Eon som gav upp planerna på vindkraftparken på grund av folkets motstånd.

Lyckas detta bolag med vindkraftsetableringen med till viss del med hjälp av Eon, får ju också Eon stöd för sin nya omdiskuterade högspänningsledning som av flera anses som onödig.

Det nya bolaget kommer också att ändra taktik på flera områden för att försöka få politiker och medborgarna med sig. Vindkraftsaktörerna är affärsdrivande och tillhör inte de mest seriösa företagen i sina påstående om vindkraftens effektivitet och värde.

De utlovar alltid mer än vad de i verkligheten kan hålla, många tror på dem utan att ifrågasätta, inte minst politiker. Man drar sig inte för att "muta" enskilda och kommuner om vi ser den utlovade bygdepengen som en muta.

Nu har en ny charmoffensiv av det norskägda vindkraftbolaget påbörjats bland politikerna i Kinda. Kindas intelligenta politiker ska se lite bakom horisonten och ta del av allt elände de landbyggda vindkraftsetableringarna i vårt land ställt till med.

Nästan varje kommun har drabbats av detta spektakel, en attack riktad rakt i hjärtat på vår landsbygd.

Politikerna ska inte köra över medborgarna. Vindkraften ger inget tillbaka till kommunen, endast ödeläggande av mark, fågeldöd och förstörd livsmiljö för kommuninvånarna och för den etablerade turistnäringen.

Några kommuner har varit så lyhörda mot sina kommuninnevånare att de med sin vetorätt över marken inte gått varken statsmakten eller vindkraftbolagen till mötes utan helt enkelt frankt sagt nej att det inte skall förekomma i kommunen.

Politikernas kunskap och omsorg om sina kommuninvånare bästa, såsom psykisk och fysisk hälsa styr detta. I vindkraftsutbyggnaden finns ingen miljövinst.