Minneshögtid för att hedra fallna poliser

Två polismän har fallit i tjänsten det senaste året. Båda polismännen som är i 50-årsåldern ådrog sig dödliga skador vid kraschvåld när deras polisfordon varit inblandade i olyckorna. Hur hedras och minns polisväsendet i Sverige polismän som dödas i tjänsten?

LK Debatt2011-11-30 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internationellt sett finns det minnesceremonier när polismän dödas i tjänsten. Det är hög tid att Rikspolisstyrelsen gör en insats för de som drabbas av de dödliga skadorna. Närstående och kollegor tillsammans talar för att tragiken drabbar ett stort antal människor.
Jag vill inte spekulera i några orsaker till varför de tragiska krascherna inträffat och drabbat polispersonal, kollegor och inte minst närstående och vänner. I oktober förra året körde en polisman i femtioårsåldern utryckning med sin polisbil och kolliderade med en älg väster om Kalmar.
I november avled en polisman efter en svår trafikkrasch i Skåne. Polismannen som färdades i en civil polisbil hade kört ut från en sidoväg och blev påkörd av en personbil.

De dödliga skadorna bland utryckningsförare i Sverige är relativt få om man studerar tillgänglig statistik. Men de ska inte förekomma. Polisen har en intern trafiksäkerhetspolicy och vi har en nationell nollvision. Likaså har svensk polis under senare år börjat satsa allt mer
på att utbilda och
vidareutbilda polisbilsförare vilket är väldigt positivt. Skadeutvecklingen har annars
under senare år varit en dyster läsning i
statistiken. Dödsolyckorna där polismän omkommit i tjänsten är tragiska och drabbar den enskilde polismannen och hans/hennes familj och närstående. Under perioden 1993-2011 har 6 polismän dödats i tjänsten genom trafikolyckor. 5 män och 1 kvinna.

Medelåldern bland de poliser som omkommit i trafikolyckor med polisfordon var under perioden 47,3 år. På Svenska Polismäns Minnesportal på internet hedras poliser som fallit i tjänsten. Från Rikspolisstyrelsen sida är man tyst om dessa händelser.
Vad beror denna tystnad på?
Det är anmärkningsvärt att det är så tyst från arbetsgivaren Rikspolisstyrelsen när polismän dödas i tjänsten eller ådrar sig svåra personskador i samband med olyckor med polisbilar. I andra länder till exempel i USA hålls särskilda minnesceremonier.

Ett sätt att hedra fallna poliser i tjänsten till exempel genom trafikolyckor vore att också Rikspolisstyrelsen kunde ordna en särskild minneshögtid. Det skulle i så fall ligga väl i linje med erfarenheter i andra länder.

Jörgen Lundälv
Docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet

Läs mer om