Avgörande för unga att få ett jobb

Arbetsmarknaden i Östergötland står emot oron i Europa. Länet har minskad arbetslöshet jämfört med förra året. Samtidigt finns det grupper som har svårt att få jobb, t.ex de unga. Ungdomsarbetslösheten i Östergötland är högre än i övriga landet. Vi i Folkpartiet menar att vi måste ta krafttag för att fler unga ska få jobb och behålla de jobb de har idag.

LK Debatt2011-12-08 07:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I detta tuffa läge vill Socialdemokraterna dubblera arbetsgivaravgiften för att ha en person under 26 år anställd. Det innebär att kostnaderna för att ha unga personer anställda kraftigt kommer att öka. Socialdemokraterna tänker dock inte kompensera kommuner och landsting för dessa höjda kostnader på ca 2,8 miljarder per år. På sikt handlar det om cirka 3500 personer i Sverige som riskerar att förlora sin anställning i offentlig sektor som en direkt följd av höjda kostnader för arbetsgivaravgifter. Alternativet är att kommuner och landsting höjer sina skattesatser.

I Östergötlands landsting och i Linköpings kommun innebär Socialdemokraternas politik att personalkostnaderna stiger med 23 respektive 17 miljoner kronor per år. Vi kräver svar från Socialdemokraterna. Hur många måste Socialdemokraterna säga upp inom välfärden för att landstinget och kommunens ekonomi ska gå ihop? Eller hur mycket tänker Socialdemokraterna höja skatten för att finansiera de högre kostnaderna?

Folkpartiet tror inte att högre kostnader för att anställa unga är rätt väg att gå. Det säger sig självt att en sådan kostnadschock kommer att göra det svårare för unga att få jobb, både i privat och offentlig sektor.
Istället är det avgörande för att unga ska få jobb att de går färdigt gymnasiet. Det måste finnas olika utbildningar som passar olika elever. Vi i Folkpartiet ser att lärlingsutbildning nära kopplad till arbetsplatser ofta ger jobb. I Motala har lärlingsutbildningen vuxit kraftigt och varit framgångsrik och många unga har fått jobb direkt efter utbildningen.

Vi i Folkpartiet menar att det också är dags att se över arbetsrätten för att arbetsgivare ska välja att satsa på en ung person. Vi vill införa lärlingsprovanställning som en ny anställningsform, där det ingår utbildning och arbetsgivaren kan säga upp anställningen om samarbetet inte fungerar. Lärlingsprovanställning innebär en möjlighet för en ung person utan yrkeserfarenhet och utbildning att lära sig ett yrkes direkt på en arbetsplats. Vill vi också uppmana fack och arbetsgivare att komma överens om särskilda ungdomsavtal, som ger unga utan erfarenhet handledning och en fot in på arbetsmarknaden, med inledningsvis lägre lön.

Därtill behöver turordningsreglerna i LAS grundas på individens kompetens i stället för anställningstid. Det gör att unga inte alltid sparkas först vid uppsägningar och att personer med lång anställningstid vågar byta arbete. Vågar vi göra dessa förändringar får fler unga jobb. Det gynnar hela samhället.

Karin Granbom Ellison
Riksdagsledamot (fp)

Läs mer om